Slut med bunker af penge: Venezuela har fået ny valuta med færre nuller

Venezuelanerne har i dag fået nye pengesedler, så de ikke længere skal betale millionbeløb for dagligvarer.

En venezuelansk kvinde har hævet den nye valuta og glæder sig over den formindskede økonomiske byrde i form af pengesedler med langt færre nuller. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)

Indbyggerne Venezuela har i dag fået nyt indhold til pengepungen.

I et forsøg på at imødegå den hyperinflation, det sydamerikanske land er ramt af, har regeringen anført af præsident Nicolas Maduro indført valutaen Bolivar Soberano, der afløser den gamle møntfod.

Den numeriske værdi på de nye sedler bliver reduceret kraftigt, og i alt bliver der strøget fem nuller.

To nye mønter og otte forskellige sedler med en værdi fra to til 500 bliver sendt på gaden i et forsøg på at imødegå den inflation, der af den Internationale Valuta Fond er vurderet til at kunne nå en million procent i år.

  • Bolivar Soberano erstatter Bolivar Fuerte, som den gamle valuta hedder. (Foto: MIGUEL GUTIERREZ © Scanpix)
  • Bolivar Soberano erstatter Bolivar Fuerte, som den gamle valuta hedder. I alt er sedler med otte forskellige værdier sendt på gaden. (Foto: MIGUEL GUTIERREZ © Scanpix)
1 / 2

Af samme grund skulle der indtil i dag store stakke af pengesedler til for at betale for dagligvarer som brød og mælk.

  • En kylling til en pris på 14,6 millioner bolivares, som den kostede på et marked i Caracas for få dage siden. Det svarer til lidt over to dollars eller i omegnen af 14 kroner. (Foto: Carlos Garcia Rawlins)
  • En pakke med hygiejnebind, som en venezuelaner skulle betale 3,5 millioner bolivarer for for få dage siden. Det svarer til under fem danske kroner. (Foto: Carlos Garcia Rawlins)
  • Et kilo gulerødder kostede tre millioner bolivarer eller det, der svarer til tre kroner. I dag behøver de lokale ikke længere have tasken fuld af sedler, når de skal handle på markedet. (Foto: Carlos Garcia Rawlins)
1 / 3

Ifølge BBC oplevede venezuelanerne en fordobling af prisen på en kop kaffe på fem uger henover sommeren, så prisen nåede op på 2,5 millioner bolivarer.

Store sedler bliver i omløb

Ifølge BBC får de gamle pengesedler – der går op til 100.000 - lov til at blive i omløb noget tid endnu. Den eneste undtagelse er sedlen til en værdi af 1000 bolivarer, der bliver udfaset øjeblikkeligt.

Udover den nye møntfod har regeringen også søsat en række yderligere initiativer for at få rettet op på økonomien. Blandt andet skal mindstelønnen mangedobles, momsen bliver firedoblet og udsmugling af den heftigt statssubsidierede benzin skal begrænses.

Inflationen er gået så hurtig, og pengesedler har mistet deres værdi i et tempo, så folk ikke har kunnet følge med. Her er det 100-bolivarsedler i en skraldespand, som ejeren har vurderet til at værdiløse. (Foto: MARCO BELLO © Scanpix)

Landets økonomi har været i frit fald siden 2014, hvor oliepriserne styrtdykkede på verdensplan. Et hårdt slag, da landets oliereserver, der er verdens største, står for mere end 90 procent af landets eksportindtægter.

Flere steder i landet er der udbrudt regulær hungersnød, og krisen har forårsaget, at mere end en million er flygtet til nabolandene.

Præsident Nicolas Maduro sikrede sig en ny seksårig embedsperiode tidligere i år i et valg, der i store dele af verden og af Venezuelas opposition ikke bliver anset for legitimt. Op til valget blev politiske modstandere fængslet, og oppositionen deltog ikke.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter