Slut med at tage toget fra ’Mohrenstrasse’: Station i Berlin får nyt navn

Betegnelsen morer kan opfattes nedladende over for sorte, og det medfører en navneændring.

Fra 2021 vil navnet på stationen være Glinkastrasse. (Foto: ANNEGRET HILSE © Scanpix)

Det tyske ord mohr kan oversættes til mor på dansk med betydningen en ’person med mørklødet hud, især om maurere eller sorte i almindelighed’, som der står i den danske ordbog.

Da betegnelsen kan opfattes nedladende, har man i Berlin besluttet at omdøbe en af byens centrale stationer på undergrundsbanen U-Bahn, skriver Reuters.

Den bærer lige nu navnet ’Mohrenstrasse’ – direkte oversat til dansk altså Morergade, og er opkaldt efter den gade, hvor den ligger.

Navneændringen sker i kølvandet på den efterhånden verdensomspændende debat om historiske navne, statuer og mindesmærker med kontroversielle referencer til fortiden.

En diskussion, der blev antændt af protesterne, der opstod efter den sorte amerikaner George Floyds død under en voldsom anholdelse i USA i Minneapolis i maj.

George Floyd Street

Når navneændringen er fuldendt, vil stationen i stedet hedde Glinkastrasse efter en nærliggende vej, der er opkaldt efter den russiske komponist Mikhail Ivanovitj Glinka.

Stationen Mohrenstrasse – det hedder den året ud, oplyser selskabet bag Berlins offentlige transport – ligger tæt ved Brandenburger Tor, og den har haft flere forskellige navne siden sin indvielse i 1908.

Diskussionen om navnet blussede op igen, da aktivister i juni dækkede navnet til og midlertidigt omdøbte den til 'George Floyd Street’.

En midlertidig navneændring af Mohrenstrasse i kølvandet på George Floyds død og masseprotesterne, der fulgte. (Foto: CLEMENS BILAN © Scanpix)

- Jeg synes, at det er fantastisk, for jeg synes ikke, at det er i orden, at vi i det 21. århundrede har veje opkaldt efter fornærmelser af sorte mennesker.

- Jeg ville ønske, at ikke bare stationen, men også gaden kunne få et bedre navn, siger en forbipasserende til Reuters om navneændringen.

Facebook
Twitter