'Smerteligt tilbageslag': Dansk grænse-beslutning presser Sveriges regering

Statsminister Stefan Löfven har mistet sin politiske immunitet, skriver avis.

Skilt opfordrer borgerne i Malmø til at holde afstand til hinanden. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Scanpix)

Mange svenskere er skuffede, efter Danmark og Norge i går meddelte, at grænsebommene til Sverige skal forblive nede på grund af risikoen for coronasmitte.

Det gælder ikke mindst i Malmø, som er vant til at køre et tæt parløb med København i Øresundsregionen.

- Vi er Nordens største arbejdsmarkedsregion, og med beslutningerne om, at grænserne ikke er åbne, har vi en barriere, som ødelægger den, siger Malmøs socialdemokratiske borgmester, Katrin Stjernfeldt Jammeh, til nyhedsbureauet TT.

Borgmesteren håber, at der kan findes en form for regional løsning for Øresundsregionen, sådan som statsminister Mette Frederiksen (S) lagde op til fredag.

Den danske regering holdt pressemøde om en forsigtig genåbning af grænserne i går. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Stoler ikke på os

Sverige har valgt en mindre restriktiv strategi end nabolandene under coronakrisen.

De svenske folkeskoler, barer og fitnesscentre har ikke været lukket, mens Sverige har bevæget sig mod toppen på listen over antallet af døde med Covid-19 per indbygger.

4.395 er nu døde, mens de var smittet i Sverige. De tilsvarende dødstal i Danmark og Norge er 571 og 236.

- Man stoler helt enkelt ikke på den svenske coronastrategi.

Sådan siger svensk TV4's reporter Therése Cedergren, da hun skal forklare seerne Danmarks beslutning om at holde grænsen til Sverige lukket.

Få en forklaring på den svenske strategi i videoen:

Vand på kritikermølle

Hidtil har Sveriges regering, der består af Socialdemokraterne og Miljøpartiet, nydt pæn opbakning i befolkningen under coronakrisen.

Men tilliden er nu sunket til 48 procent i den seneste måling fra instituttet Sifo, påpeger avisen Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron.

Og Danmark og Norges beslutning kommer til at lægge yderligere pres på statsminister Stefan Löfven (S), mener flere af de svenske mediers analytikere.

- Den dansk-norske besked er et smerteligt tilbageslag for regeringen, skriver Mats Knuts fra tv-stationen SVT.

Han mener, at beslutningen giver kritikerne af Sveriges strategi "vand på møllen".

Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Stigende pres

I forvejen var regeringen under stigende pres fra de øvrige partier i Rigsdagen over håndteringen af krisen.

"Borgfreden er i al væsentlighed forbi," siger SVT's analytiker, der bliver bakket op af kollegaen hos Svenska Dagbladet:

- Vælgerne mister tålmodigheden, og den nationale samling om Sveriges coronastrategi brister. Löfven-regeringen er ved at miste sin politiske immunitet, skriver politisk analytiker Göran Eriksson.

Fredag krævede et flertal i Rigsdagen, at en kommission skal undersøge Sveriges coronaindsats "snarest" - og ikke først efter krisen, som regeringen har lagt op til.

Selv støttepartierne - Centerpartiet og Liberalerna - er begyndt at vende sig mod regeringen, og det gør de ret i, skriver Malmø-avisen Sydsvenskan i en leder.

Regeringen tager ikke krisen i Skåne alvorligt, mener avisen, som peger på, at øget testning kunne normalisere situationen for de skåninge, som pendler til arbejde i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk