Smitteeksplosion lægger indiske hospitaler ned: Lig bliver kremeret på parkeringsplads

Ilt er blevet en mangelvare på flere hospitaler i den indiske hovedstad, mens krematorier arbejder i døgndrift for at følge med.

Krematorier i blandt andet New Dehli har svært ved at følge med i øjeblikket. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)

332.730.

Så mange nye coronatilfælde har Indien registreret det seneste døgn. Dermed slår landet for anden dag i træk den triste verdensrekord som det land i verden, der har registreret flest smittede i løbet af et enkelt døgn.

Landet er ramt af et voldsomt smittebrud, der har sendt kurverne i vejret og tusinder ind på de allerede pressede sygehuse. Så mange at flere hospitaler oplever lange køer ude foran, mens patienterne indenfor risikerer af dø, fordi iltforsyningerne slipper op.

Ifølge The Guardian er det i høj grad yngre indere, der er indlagt i forbindelse med Indiens anden bølge. Dette gør sig også gældende i New Delhi, hvor 65 procent af de indlagte er under 40 år.

En mand deler sin frustration over ikke at kunne finde en hospitalsplads til sin coronasyge hustru i New Delhi:

Seks hospitaler i hovedstaden New Dehli er løbet tør for ilt, skriver Reuters.

Den private sundhedsudbyder Max Healthcare efterlyser iltforsyninger her til morgen:

I onsdags fik hovedstaden leveret 500 tons ilt, men der er dagligt brug for 700 tons, beretter AFP. Nyhedsbureauet skriver, at megabyens politiske ledelse beskylder nabostater for at tilbageholde de livsnødvendige forsyninger.

Onsdag aften opfordrede dommere fra landsretten i New Delhi den indiske regering til at "tigge, låne, stjæle eller importere" livsnødvendig ilt.

- Vi kan ikke lade folk dø på grund af mangel på ilt, lød det ifølge AFP fra dommerne, der samtidig beskyldte den indiske regering for ikke at "vågne op" og indse situationens alvor.

 • Mange af de indlagte har desperat brug for ilt. Onsdag døde mindst 22 patienter på et hospital i byen Nashik, da et læk betød, at iltforsyningen blev slukket i en halv time. (Foto: ANI © Scanpix)
 • Reuters peger på, at tusinder af menneskeliv er på spil i den indiske hovedstad, New Delhi, hvor hospitalerne kæmper for at få leveret nok ilt. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)
 • Mindst et hospital i byen har bedt familier om at skaffe ilt til deres indlagte pårørende. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)
 • En patient med vejrtrækningsproblemer venter på at få adgang til et hospital i storbyen Ahmedabad. (Foto: AMIT DAVE © Scanpix)
1 / 4

Travlhed på krematorier

Den seneste udvikling viser sig i form af stigende dødstal i Indien, hvor der i går blev registreret 2.104 nye dødsfald. 306 af dem var i New Delhi, hvor der nu bliver foretaget massebegravelser og massekremeringer, beretter Reuters.

De mange dødsfald giver stor travlhed, fortæller Jitender Singh Shunty, som bestyrer et krematorium i det nordøstlige New Delhi.

- Under pandemiens første fase havde vi i gennemsnit otte til ti. En dag nåede vi op på 18, men nu er situationen rigtig slem. I nat kremerede vi 78 lig, siger han til Reuters.

 • En massekremering finder sted i New Delhi. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)
 • En medarbejder lægger kranser på Nigambodh Ghat krematoriet i hovedstaden. (Foto: Sajjad Hussain © Scanpix)
 • Andre steder foregår det med færre muligheder for en rituel begravelse. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)
 • Familiemedlemmer står ved bålet, hvor deres kære bliver kremeret. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)
1 / 4

Han har været nødt til at etablere et midlertidigt krematorium på en parkeringsplads for at kunne følge med. I går var status, at 60 lig var blevet kremeret ved faciliteten på parkeringspladsen.

- Ingen i Delhi har nogensinde oplevet sådan en scene. 5-årige børn, 15-årige, 25-årige, der alle bliver kremeret. Nygifte bliver kremeret. Det er hårdt at være vidne til, siger han.

Der er også travlhed på mange af apotekerne i blandt andet New Delhi. Det oplever apotekeren Jasvinder Pal Singh.

- Jeg føler mig hjælpeløs. Folk græder og beder mig om medicin, og jeg må bare sig nej, nej, nej.

Millioner samlet til højtid

Indien har længe figureret i bunden af listen, når det kom til antallet af smittede og døde pr. million indbyggere. Der har dog hersket tvivl om de reelle tal på grund af manglende testkapacitet.

Smitteprocenten i Indien over 16 procent. (© Ourworldindata.org)

I den seneste tid er udviklingen gået kraftigt den forkerte vej. Her har positivprocenten rundet 16 procent, mens den i New Delhi i sidste uge rundede 30 procent, skriver The Guardian.

Iagttagere peger på, at smitten er kommet ud af kontrol som følge af manglende restriktioner, supersprederbegivenheder og en indisk dobbeltmutation, der har vist tegn på resistens over for antistoffer.

 • Der har været stigende kritik af, at den hinduistiske højtid Kumbh Mela fik lov til at blive fejret på traditionel vis i sidste uge. Her valfartede millioner af troende til den nordindiske by Haridwar. (Foto: ANUSHREE FADNAVIS © Scanpix)
 • På dette foto fra onsdag i sidste uge bader troende i Ganges Floden. (Foto: ANUSHREE FADNAVIS © Scanpix)
 • Premierminister Modi har også fået kritik for at afholde flere store vælgermøder. (Foto: Diptendu Dutta © Scanpix)
 • Som her i Vestbengal for knap to uger siden. (Foto: Diptendu Dutta © Scanpix)
1 / 4

Samtidig får flere politiske partier kritik for at afholde store vælgermøder i forbindelse med delstatsvalget i Vestbengal, hvor blandt andet millionbyen Kolkata ligger. Regeringen har forsvaret sin beslutning om at afholde valg i delstaten, men den indiske valgkommission har besluttet at forbyde yderligere vælgermøder, beretter BBC.

Ifølge det britiske medie holdt premierminister Narendra Modi i går møde om udfordringerne med iltforsyningerne. Her lyder meldingen fra regeringen, at iltbeholdere vil blive transporteret hurtigere ud til landets delstater via fly eller eksprestog.

Der er ikke iværksat en national nedlukning i Indien, hvor delstaterne indfører forskellige restriktioner. Mandag indførte New Delhi en ugelang nedlukning for at dæmme op for smitten. (Foto: Jewel SAMAD © Scanpix)

Ifølge direktøren for den indiske sundhedsorganisation Public Health Foundation of India, professor K. Srinath Reddy, lod Indien paraderne falde og blev ramt af en falsk tryghedsfølelse efter en længere periode med faldende døds- og smittetal.

- Og så var der den her følelse, som selv nogle eksperter har spredt, om, at vi faktisk havde opnået flokimmunitet, siger han til nyhedsbureauet AP.

Han peger på, at mange har undervurderet faren og har haft for travlt med at vende tilbage til arbejdet og en mere normal hverdag med sportsbegivenheder og bryllupper.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk