Smitten fortsætter med at stige Tyskland: Skoler og butikker lukker før planlagt

Det er nødvendigt med flere tiltag for at mindske coronasmitten i Tyskland, siger Merkel.

Forbipasserende ved et shoppingcenter i Dresden. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

De nuværende tiltag mod coronasmitte i Tyskland har ikke virket tilstrækkeligt.

Det siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, ifølge Reuters.

Derfor iværksætter landet nu yderligere tiltag for at mindske antallet af mennesker, folk hver især er i kontakt med. Det siger kansleren efter et møde med ministerpræsidenter for landets 16 delstater.

Både coronasmitte- og dødstal har i den seneste periode igen sat nye rekorder hos vores tyske naboer. Det viser tal fra Johns Hopkins University.

Og det er det, der ligger til grund for den markante stramning af reglerne i landet.

Elever i en skole i Dortmund har haft overtøj på i undervisningen, som har fundet sted for åbent vindue for at lufte ud. (Foto: © Ina Fassbender, Scanpix)

Tyskland vil derfor lukke en lang række butikker og skoler fra på onsdag og frem til 10. januar.

Det er ikke-essentielle butikker, der skal lukke. Det betyder, at eksempelvis supermarkeder og apoteker fortsat kan holde åbent.

Allerede onsdag fortalte Merkel, at en stramning af reglerne var nødvendig. Der talte hun om lukning af butikker i perioden efter jul. Siden har der været spekulationer om, hvorvidt nedlukningen ville ske før.

Sådan her lød det fra Merkel onsdag:

I flere tyske byer har indbyggerne de seneste dage haft på fornemmelsen, at de helt store stramninger var på vej. Derfor har mange været på gaden i weekenden for at købe gaver.

- Jeg er allerede i gang med juleindkøbene i dag, fordi jeg har på fornemmelsen, at det snart ikke vil være muligt længere, lød det fra en tysk kvinde, før meldingen fra Merkel kom.

Forbudt med alkohol i offentligheden

Det er ikke kun på butiks- og skoleområdet, der bliver ramt af de nye stramninger.

Det vil fra den 16. december også være forbudt at drikke alkohol i de tyske gader og stræder.

Det skriver Reuters.

Ifølge flere tyske medier vil det fra onsdag også kun være tilladt at mødes med fire personer, der kommer fra en anden husstand.

Tysklands finansminister, Olaf Scholz, siger ifølge Reuters, at man vil tilbyde økonomisk støtte til de virksomheder, der bliver påvirket af den nye nedlukning.

Virksomhederne bliver tilbudt op mod 500.000 euro -cirka 3,72 millioner kroner - om måneden i støtte.

Arbejdsgivere bliver også opfordret til at lade ansatte, der kan, arbejde hjemmefra.

Udgangsforbud på vej i delstat

Flere delstater har dog allerede inden dagens melding besluttet en ny nedlukning efter store stigninger i smitte.

Det skyldes, at delstaterne i Tyskland har udstrakt selvstyre og en regering, der tager beslutninger for delstaten på en lang række områder. Merkel har dog presset på for, at hele landet kunne indføre ens tiltag i en ny nedlukning.

Delstaten Badem-Württemberg planlægger fra næste uge at indføre et natligt udgangsforbud og begrænsninger på udgang. Det indebærer, at borgere kun må forlade deres hjem med et anerkendelsesværdigt formål såsom at gå på arbejde, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

"Jeg beskytter dig," står der på plakaten foran en kirke i Dresden. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Også i delstaten Sachsen, hvor der er den højeste smitte i landet i øjeblikket, vil skoler, daginstitutioner og mange forretninger lukke fra mandag og frem til 10. januar. I Sachsen planlægger man et udgangsforbud mellem klokken 22 og 06.

En anden delstat med høj smitte er Thüringen, hvor delstatens ministerpræsident har besluttet at lukke alle butikker fra mandag. Kun dagligvarebutikker er fortsat åbent.

Serveringssteder har været lukket i seks uger

I den seneste uge har Tyskland dagligt haft mere end 20.000 smittetilfælde. Fredag var rekorden med 29.875 nye tilfælde på et enkelt døgn.

Det er forholdsmæssigt langt færre end i Danmark. I Tyskland bliver der dog ikke testet lige så mange som herhjemme, hvilket gør det svært at sammenligne tallene. I Danmark testes i forhold til indbyggertal seks gange så mange mennesker som i Tyskland.

Søndag er tallet 20.200 nye smittetilfælde i Tyskland.

Tyskland har været i en delvis nedlukning i seks uger, hvor blandt andet barer og restauranter har været lukket over hele landet. I nogle delstater har der været strengere restriktioner.