Smitten stiger i Spanien - men udenrigsminister maner til besindighed

Billedet af smittestigningen i Spanien er ikke helt nuanceret, siger ekspert.

Turister solbader på standen i Magaluf på Mallorca. Den britiske del af rejseselskabet Tui har aflyst alle rejser til Spaniens fastland indtil 9. august. (Foto: Enrique Calvo © Scanpix)

Spanien er et af de lande i Europa, hvor coronavirusset har ramt hårdest, og en ny smittebølge spreder sig i disse uger.

Det sker, i takt med at landet er begyndt at genåbne, og turisterne så småt vender tilbage til sydens sol. Derfor forsøger landets udenrigsminister, Arancha González Laya, nu at mane til besindighed.

Hun siger ifølge Reuters, at smittestigningen var forventet, når man begyndte at åbne samfundet igen, og at smitten er 'under kontrol', så landets hospitaler fint kan følge med.

- Spanien er sikkert for spaniere og for turister, siger udenrigsminister Arancha González Laya, ifølge BBC.

Men landet har oplevet en tredobling i antallet af smittede de sidste to uger, skriver BBC.

Smittespredningen er i høj grad sket inden for regionen Catalonien, hvor storbyen Barcelona ligger.

14 dages karantæne efter ferien

Blandt andet fremhæver udenrigsministeren De Baleariske Øer og De Kanariske Øer som værende 'sikre områder', fordi man ikke har registreret en genopblusning af smitte.

Meddelsen fra den spanske regering kommer, efter at både Storbritannien og Norge har opfordret deres borgere til at gå i karantæne i henholdsvis 14 og ti dage efter en Spanien-rejse.

Overlæge ved Rigshospitalet Jens Lundgren kan godt forstå udmeldingen fra den spanske regering, når smitten i høj grad foregår regionalt.

- Der er nogle områder i Spanien, som har problemer med at holde styr på smitten. Men det er et stort land, så det kommer meget an på, hvor man tager hen, siger Jens Lundgren til Ritzau.

Selvom stigningen i antallet af smittetilfælde i Spanien er bekymrende, mener han ikke, at billedet er nuanceret nok, når myndigheder for eksempel fraråder rejser til et helt land, hvis smittespredningen er koncentreret om et bestemt område.

Ifølge Johns Hopkins University har landet haft over 272.000 bekræftede smittetilfælde, mens over 28.000 er døde med covid-19.

I Danmark opfordres der i rejsevejledningen til ekstra forsigtighed ved rejser til Spanien.

Rejser man til den nordlige region Aragón, opfordrer de danske myndigheder til, at man lader sig teste ved hjemkomst.

Det skyldes, at regionen har flere end 50 nye tilfælde per 100.000 indbyggere, hvilket er særlig stort i forhold til den målestok, som de danske myndigheder benytter sig af.