Smitten stiger i Tyskland: 'Nu er ikke tidspunktet at opføre sig egoistisk'

De tyske myndigheder frygter, at coronaudbrud kan komme ud af kontrol. Særligt de unge bliver smittet.

De tyske skoleelever skal vænne sig til et nyt skoleår med nye coronatiltag. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

I går registrerede man flere end 1.400 nye covid-19-tilfælde i Tyskland.

Det er det højeste antal på én dag siden starten af maj, og smitten er særligt at finde blandt de tyske unge.

Nu er det tid til at huske dyderne omkring samfundssind, lyder budskabet fra den tyske sundhedsminister, Jens Spahn.

- Nu er ikke tidspunktet at opføre sig egoistisk. Man kan kun bekæmpe coronavirus hver for sig i fællesskab. Som samfund må vi hele tiden lave vanskelige prioriteringer for at passe på hinanden, siger han.

De tyske unge opfordres til at udvise samfundssind. Billedet her er taget 31. maj under en stor udendørs fest i Berlin. (Foto: © DAVID GANNON, Scanpix)

Kan komme ud af kontrol

Da den første coronabølge toppede i april, var gennemsnitsalderen blandt de smittede 52 år. Nu er gennemsnitsalderen faldet til 34, fortæller Michael Reiter, DR's Tyskland-korrespondent.

- Ifølge regeringen skyldes det ikke mindst, at man er blevet bedre til at passe på risikogrupperne - ikke mindst de ældre - og at de er samtidig blevet bedre til at passe på sig selv.

Omvendt står det til med de unge, som i højere grad har været ude at rejse i udlandet og mødes og fester - særligt i storbyer som Berlin, fortæller han.

- De er ganske enkelt i kontakt med flere, og så spredes smitten. Ikke voldsomt på nuværende tidspunkt, men mærkbart, siger Michael Reiter.

Da coronaudbruddet toppede i april, blev 22 procent af de smittede indlagt. I øjeblikket er tallet nede på seks procent, fortæller Michael Reiter. Det skyldes blandt andet, at den yngre del af befolkningen typisk har et mildere coronaforløb.

- Alligevel vurderer man, at smitten hurtigt kan komme ud af kontrol, siger han.

For at forhindre det har Tyskland blandt andet indført tvungne tests for indrejsende fra risikoområder, fortæller Michael Reiter.

Derudover har man i denne uge indført mundbind i skolerne i flere tyske delstater.

- Og så opfordrer man kraftigt de unge til at holde op med at holde de her store fester, som man især ser i storbyerne.

Tyskland er ikke alene om at opleve stigende smitte blandt unge. Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at børn og unge i Danmark nu er det store flertal blandt dem, der bliver registreret som smittede af coronavrius.

Opdatering: Artiklen er opdateret med en præcisering. Før fremgik det, at mundbind nu er et krav i de tyske skoler. Det er dog ikke korrekt, da der er forskel på de enkelte delstater. I skrivende stund har ni ud af de 16 delstater indført påbud om mundbind, mens fire anbefaler det.