Smittetrykket går den gale vej efter lempelser i Tyskland

I vores naboland er smittetrykket nu steget til over det kritiske punkt.

Cafe Prag i byen Schwerin i det nordøstlige Tyskland er et af de steder, der har genåbnet forretningen. (Foto: ODD Andersen © Scanpix)

Tysklands smittetryk er steget til over det kritiske punkt på én.

Det betyder isoleret set, at en patient med coronavirus gennemsnitligt smitter mere end én person, og altså at smitten breder sig.

Smittetrykket er steget siden onsdag, hvor det blev beregnet til 0,65. Fredag var det steget til 0,83. Nu er det på 1,1. Det oplyser Robert Koch Instituttet (RKI), som er den tyske stats organ for infektionssygdomme.

RKI har gentagne gange understreget, at hvis coronasmitten skal inddæmmes, skal smittetrykket være under én.

Onsdag var kansler Angela Merkel positiv over det lave smittetryk i Tyskland.

- Vi har nået vores mål om at sætte tempoet ned på spredningen af virusset, fordi borgerne har opført sig ansvarligt, sagde hun.

Merkel har i skrivende stund ikke kommenteret på den nye melding fra RKI.

Udviklingen vil blive overvåget nøje

RKI er sparsomme med oplysninger om, hvorvidt den seneste udvikling betyder, at der igen bliver mange flere smittede i den tyske befolkning.

Statistikken er for flydende og også forbundet med en usikkerhed til, at det er muligt at sige noget om nu, vurderer RKI.

- Men stigningen i det anslåede tal gør det nødvendigt at overvåge udviklingen i de kommende dage meget nøje, står der i en erklæring.

Udmeldingen har sat gang i debatten på Twitter, hvor der ivrigt bliver diskuteret, hvis skyld det er, at smittetrykket nu er steget.

Nogle mener også, at RKI's melding er baseret på gæt. "Selv RKI kan gætte," skriver en bruger for eksempel.

Demoer mod de tilbageværende restriktioner

Ifølge RKI er smittetrykket steget efter, at en række restriktioner er lempet i Tyskland.

Alle butikker har lov til at holde åben - hvis de overholder krav om blandt andet ekstra rengøring og afstand, og mange elever er vendt tilbage til skolen.

Den bedste tyske fodboldliga, Bundesligaen, går efter planen i gang i næste uge - dog uden tilskuere.

Livet er altså efterhånden så småt ved at være tilbage ved normalen i Tyskland. Men de seneste uger har der alligevel hver weekend været demonstrationer mod de coronavirus-restriktioner, der stadig er gældende.

Demonstranter har brugt weekenden på at udtrykke deres utilfredshed med de coronarestriktioner, der stadig er gældende i Tyskland. De vil have dem fjernet. (Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

Demonstranterne vil have dem fjernet helt.

Demonstrationerne går under navnet "hygiejne-demonstrationer", og deltagerne har været alt fra den yderste venstrefløj over vaccinationsmodstandere til tilhængere af det stærkt højreorienterede parti Alternative für Deutschland.

Tyskland har indtil nu registreret 169.300 personer, der er smittet med coronavirus.

Den seneste opgørelse over smittede, der er døde, lyder på 7.434 i alle 16 tyske delstater.

Facebook
Twitter