SMS'er og mails afslører: Coronavirus har haft frit spil i Ischgl trods advarsler

En række nye afsløringer peger på, at lokale østrigske myndigheder har forsøgt at feje smitteudbruddet i Ischgl ind under tæppet.

Afterski i Ischgl, Østrig, kan have været et epicenter for coronasmitte i Tyrol. (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

Hvis et virus selv kunne vælge, hvor det helst ville sprede sig fra, ville det temmelig sikkert vælge Ischgl.

I højsæsonen befolkes det østrigske skisportssted af tusindvis af turister fra hele verden. Virus kan springe nærmest uhindret fra værtskrop til krop – i tætpakkede gondollifte, bjerghytter, restauranter, diskoteker. Og ikke mindst i afterski-barerne, hvor man står som sild i en tønde og råber hinanden op i ansigtet, fordi musikken buldrer, og man er fuld.

For eksempel i Kitzloch:

Skibaren Kitzloch i Ischgl er blevet berygtet i forbindelse med spredningen af corona. (Foto: © JAKOB GRUBER, Scanpix)

Den populære afterski-bar er de seneste uger blevet kendt i alverdens medier, fordi en smittet bartender gav coronavirus videre til en række gæster, som gav det videre til andre, som alle rejste tilbage til deres hjemlande og smittede endnu flere mennesker.

Mange, mange flere.

For eksempel i Danmark, Norge, Tyskland og Island – der den 5. marts var først til at sætte Ischgl på listen over risikoområder med udbredt corona-smitte. En række hjemvendte skiturister var nemlig testet positive.

Læge fatter mistanke

Et lille virus rejste – også fordi de lokale myndigheder i Tyrol prøvede at feje smitten ind under tæppet. Det kan man selvfølgelig ikke. Men det står nu mere og mere klart, at embedspersoner og hotelejere gjorde, hvad de kunne for at forlænge en lukrativ skisæson, der langt fra var ovre, da virus var i fuldt firspring blandt turisterne.

Østrigsk politi tjekker nyankomne til dalen Paznaun, der huser et af landets mest populære skisportssteder, Ischgl. (Foto: © JAKOB GRUBER, Scanpix)

Den 5. marts afviser sundhedsmyndighederne i Tyrol, at de hjemvendte islændinge kan være blevet smittet i Ischgl. Men den 7. marts sender myndighederne alligevel læger til Ischgl for at teste for coronavirus.

- Vi måtte dog kun teste personer, som myndighederne havde udvalgt på forhånd, fortæller en anonym læge til den østrigske avis Kronen Zeitung.

- Mine kollegaer og jeg havde imidlertid indtryk af, at smitten allerede havde spredt sig meget. Vi var enige om, at vi burde teste langt flere end bare nogle turister fra Italien og de islandske turisters rengøringsdame.

'Usandsynligt, at gæsterne er smittet'

Ifølge Kronen Zeitung tog lægerne sagen i egen hånd. Og det var angiveligt én af deres spontane tests, der afslørede, at bartenderen i Kitzloch – den såkaldte ”patient nul” – var smittet.

- De positive testresultater kom dagen efter. På det tidspunkt burde man have lukket Ischgl ned, det var vi alle enige om. Det er vores opfattelse, at man helt klart undervurderede situationen og reagerede for sent, forklarer den anonyme læge.

Den 8. marts bringer sundhedsmyndighederne i Tyrol en pressemeddelelse, hvori de vurderer, at det ”fra et medicinsk synspunkt er ret usandsynligt”, at gæster på Kitzloch er blevet smittet.

Der skal gå helt til den 10. marts, før myndighederne lukker afterskibaren ned. En dag mere, før alle barer lukkes. Og to dage mere, før skisæsonen afbrydes, og Ischgl og St. Anton sættes i karantæne.

Skiturister forlader St. Anton i Østrig 13. marts. (Foto: © Eibner-Pressefoto/EXPA/Spiess vi, imago images/Eibner Europa)

'Tyrols image kommer til at tage umådeligt megen skade!'

Fodslæbet skyldes givetvis, at hotel-, bar- og gondolbaneejerne i Ischgl - og turistbranchen i Tyrol overordnet - er en kæmpe magtfaktor med indflydelse langt ind i østrigsk politik. Den genererer enorme indtægter og binder mange tusinde arbejdspladser, og det er langt hen ad vejen den, der bestemmer spillets regler i Tyrol.

Det fremgår blandt andet af to SMS'er fra 9. marts, som chefen for delstatens erhvervsforbund, Franz Hörl, sender til Peter Zangerl, ejer af afterskibaren Kitzloch.

Men der vokser ikke græs over sagen, tværtimod. Corona-smitten breder sig som en tumor, der udgår fra Ischgl.

Vejafspærringer

Den 13. marts klokken 14 forkynder Østrigs kansler, Sebastian Kurz, at skisportsstederne Ischgl og St. Anton sættes i karantæne. Men allerede en time inden hans tale udgår der en mail fra turismeforbundet TVB Paznaun-Ischgl til hotelejere i Ischgl:

- Vi vil gerne informere jer om, at delstatsregeringen i Tyrol har meddelt os klokken 12.30, at der fra klokken 14.00 vil blive oprettet vejafspærringer.

Pludselig får hotelejerne travlt.

Ikke alene opfordrer de turister til at rømme deres hotelværelser og forlade byen. De indkalder også sæsonarbejdere, som får at vide, at sæsonen er slut nu, og at de skal pakke deres ting og rejse med det samme.

En af de sæsonarbejdere, der blev sat i karantæne i Ischgl, er danske Oliver Dyjak Bøg-Jeppesen. Mød ham her:

Flere af dem fortæller til østrigske medier, at de bliver tvunget til at underskrive modificerede arbejdskontrakter, der legitimerer den øjeblikkelige opsigelse. Både turister og sæsonarbejdere forlader Ischgl, Tyrol og Østrig uden at være blevet testet for smitte.

Da østrigsk tv, ORF, efterfølgende udspørger chefen for turismeforbundet, Andreas Steibl, kan eller vil han ikke svare på, hvem der har lækket nyheden om den forestående karantæne.

Overfor nyhedsbureauet APA fastslår han dog, at mailen til hotelejerne var en ren ”serviceydelse”, og at man ikke havde tænkt over, at nogen ville skynde sig at fyre deres medarbejdere.

'Lad være med at gå til medierne'

Mediernes pågående spørgsmål til krisehåndteringen i Ischgl bliver snart for meget for turismeforbundet. Den 24. marts får lokalsamfundet mundkurv på. I en mail opfordrer forbundet hotelejerne til ikke længere at svare på udefra kommende forespørgsler omkring situationen i Ischgl:

- Vær venlig ikke at give nogen interviews, giv ikke nogen informationer og lad være med at sende fotos og videoer.

Samme dag annoncerer regeringspartierne i Tyrol, at man vil nedsætte en uvildig kommission, der skal kulegrave krisehåndteringen i Ischgl og på andre skisportssteder. Den plan bliver lagt i skuffen igen få timer senere.

Sådan plejer afterski at se ud i Ischgl (arkivfoto). (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

Efter et møde med delstatens øvrige partier lyder udmeldingen nu, at man hellere vil fokusere på at løse den aktuelle krise.

Pludselig er etableringen af en uvildig kommission kun ”en mulighed.”

Sagsanlæg er på vej

Kollegaer har fortalt til tysk tv, at den ansatte blev sendt hjem med symptomer, uden at sagen blev meldt til myndighederne. Således har coronavirusset muligvis haft frit slag til at smitte længere, end man hidtil har formodet.

Og det kan muligvis være relevant viden for de mange tusinde skiturister, der har været i Ischgl i perioden. Østrigske og tyske medier melder, at flere af de smitteramte har klager og sagsanlæg på vej mod de involverede i Tyrol.