Snart sidder der færre end 100 fængslet på Guantanamo

Overførslen af fanger fra det omstridte fængsel i Cuba til amerikanske fængsler er så småt gået i gang, oplyser det amerikanske forsvarsministerium.

En fange i Guantanamo er lænket til gulvet på dette billede fra 2009. (Foto: pool © Scanpix)

Frigivelsen af ti yemenitiske fanger har bragt antallet af indespærrede i Guantanamo-fængslet yderligere ned. Inden længe er der færre end 100 fanger tilbage i det omstridte fængsel.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, ifølge Reuters.

De ti yemenitiske statsborgere har forladt fængslet og opholder sig lige nu i Oman, hvor de vil forblive indtil situationen i Yemen er stabil nok, til at de kan sendes hjem. Det oplyser en regeringskilde til landets statslige nyhedsbureau.

Den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, meldte allerede ud i december, at regeringen agtede at overføre en række fanger fra fængslet på den amerikanske flådebase i Cuba til amerikanske fængsler starten af det nye år.

Fire overførsler har allerede fundet sted, og det forventes at flere vil blive sat i værk i den kommende tid.

Præsident Barack Obama gik i 2008 til valg på, at han ville lukke det omstridte fængsel i Cuba indenfor et år, efter han blev valgt ind, men her knap otte år senere, er det stadig ikke lykkedes på grund af modstand i Kongressen.

De fleste fanger på Guantánamo er personer, der ifølge de amerikanske myndigheder har deltaget i al-Qaeda-aktiviteter og er blevet pågrebet under tidligere præsident George W. Bushs "krig mod terror" efter angrebene mod USA 11. september 2001.