Sne og kulde lammer østlige USA

Et voldsomt snevej har lammet det meste af det østlige USA. Veje og lufthavne er lukket, el og vand er afbrudt, og der er rapporter om flere dødsfald.

En fodgænger strider sig frem i det voldsomme snevejr i hovedstaden Washington. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Det meste af det østlige USA er dækket af sne, og trafikken er mange steder lammet eller foregår i slowmotion. I hovedstaden Washington faldt der natten til lørdag 30 centimeter sne i løbet af få timer. Stærk vind og fygning vanskeliggør situationen.

Snefaldet er fortsat lørdagen igennem og andre storbyer som New York og Baltimore er også hårdt ramt. Meteorologer forudser, at der adskillige steder kan falde helt om til 60 centimeter sne.

Advarer mod at køre ud

- Dette er en alvorlig storm. De kommende 14-16 timer bliver meget problematiske, siger en talsmand for redningsmandskabet i Maryland.

Myndighederne advarede kraftigt indbyggerne mod at køre ud i bil eller at færdes ude. I staten Virginia er der indført undtagelsestilstand. Redningsmandskab er sat i alarmberedskab langs hele den amerikanske Atlanterhavskyst fra North Carolina til Connecticut.

USA's meteorologiske institut advarede om, at vejret lørdagen igennem vil være "ekstremt forræderisk".

Rapporter om omkomne

Uvejret har sat en dæmper på julehandlen i alle de ramte områder. Sidste lørdag før jul er traditionelt en stor indkøbsdag.

Der er også rapporter om, at uvejret har kostet enkelte menneskeliv, men rapporterne er ikke bekræftet.

Stormvejret tog sin begyndelse i den Mexicanske Golf og udløste voldsomt regnvejr over den sydlige del af USA. Regnen blev til sne, da stormen rykkede nordpå ind over land, hvor temperaturen mange steder var fra omkring frysepunktet.

Først sent lørdag amerikansk tid, søndag morgen dansk tid, ventes uvejret at løje af.