Sneaker-giganter i opråb til Trump: Afslut handelskrigen nu

Det er de amerikanske forbrugere, der betaler prisen, lyder det fra 173 selskaber, herunder Nike og Adidas.

Adidas er en af underskriverne på et brev til den amerikanske præsident, hvor de beder om at få afsluttet handelskrigen. (Foto: Michaela Rehle © Scanpix)

I et brev rettet til den amerikanske præsident trygler skotøjsgiganter som Nike, Adidas og Converse om at få afsluttet handelskrigen med Kina.

Donald Trump og den amerikanske regering besluttede tidligere på måneden at stramme skruetvingen på Kina i den verserende konflikt ved at hæve tolden fra 10 til 25 procent på import af en række varer, heriblandt nu også sko, der ellers tidligere har været stort set friholdt.

Et træk, som ikke kun rammer kineserne men i den grad også amerikanerne på pengepungen, mener de 173 selskaber, der har underskrevet brevet.

- Den foreslåede 25 procents stigning i told på skotøj vil være katastrofal for vores kunder, vores selskaber og den amerikanske økonomi som helhed. Det er på tide at afslutte denne handelskrig, lyder opråbet i brevet.

72 procent af alle sko, der i 2017 blev importeret til USA, er produceret i Kina, skriver CNN.

Ryk produktionen til USA

De amerikanske kunder betaler i forvejen tre milliarder dollar (20 mia. kr.) i pålagte toldafgifter på sko, oplyser selskaberne i brevet.

Et beløb, der stiger med syv milliarder dollar (46,8 mia. kr.), hvis stigningen til 25 procent får lov at stå.

Donald Trump har retfærdiggjort handelskrigen med Kina med løfter om, at den på sigt vil komme USA og særligt arbejderklassen til gode i form af flere job.

Han har af samme grund opfordret de firmaer, der bliver ramt af de øgede toldafgifter, til at flytte produktionen tilbage til USA.

- Få produceret jeres produkter herhjemme, og så er der ingen toldafgifter, skrev præsidenten på Twitter i sidste uge.

Arbejderklassen betaler

Den mulighed afviser de 173 selskaber som umulig på den korte bane, og de understreger, at det i særdeleshed vil være ’arbejderklassen’ og dermed en stor del af præsidentens kernevælgere, der kommer til at betale prisen for eskaleringen af handelskonflikten.

Som modsvar til de amerikanske toldafgifter har Kina meddelt, at landet vil lægge yderligere told på varer som øl, vin, tøj og flydende naturgas for 60 milliarder dollar, som bliver importeret fra USA.

Donald Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, skal efter planen mødes og diskutere situationen til G20-topmødet i Japan i juni.

FacebookTwitter