Snekaos lukker skiområde i Schweiz: "Det har sneet uafbrudt i to dage"

Turister er blevet fløjet væk fra området i helikopter, mens man arbejder på at åbne veje og togforbindelser.

Mathias Bjørn i de schweiziske alper. Privatfoto.

I landsbyen Zermatt er ski og stave for en stund skiftet ud med lavine-vejledning og instrukser om at blive indendøre.

Efter et kraftigt snefald har omkring 13.000 turister i landsbyen, der ligger i 1.620 meters højde for foden af bjerget Matterhorn i de schweiziske alper, ikke mulighed for at komme til og fra byen i bil eller med tog.

En af dem er danske Mathias Bjørn, der arbejder som instruktør på skiskolen Matterhorn Diamonds.

- Det har sneet uafbrudt i to dage nu, vi har fået omkring to meter sne, og lavinefaren har været helt oppe på højeste niveau, fortæller han over telefonen.

Myndighederne har lukket pisterne i området som følge af den fare for laviner, snefaldet har ført med sig. Og de mange turister, der er strandet i byen, er blevet bedt om at blive inden døre.

Alligevel er der ikke udbrudt panik i byen, fortæller Mathias Bjørn, der har boet der siden november sidste år.

- Det er ikke decideret farligt at opholde sig i byen, så selvom vi har fået at vide, at vi skal blive indendøre, har mange brugt dagen på at grave igloer, siger han.

Umuligt at komme til og fra

Imens forsøger de schweiziske myndigheder at rydde vejene, så byen igen kan blive tilgængelig for omverdenen. Hvornår det lykkes, ved de mange turister endnu ikke.

Indtil da er det noget nær umuligt at komme til og fra byen.

- En af mine kolleger, der kørte herfra den anden dag, måtte overnatte i sin bil, fordi der var et jordskred over vejen, fortæller Mathias Bjørn.

De store mængder sne i området og lavinerne, der engang imellem bevæger sig faretruende tæt på byen, har også betydet strømafbrydelser for Zermatts mange turister – såvel som for byens godt 5.500 faste indbyggere.

Og beboerne må passe på tung sne, der falder fra tagene.

Ifølge Reuters er nogle turister i løbet af i går blevet fragtet fra byen i helikopter. Resten må vente på, at byen bliver sig selv igen.

- Mange siger selvfølgelig, at det er farligt med lavinerne. Men jeg synes, det har været perfekt med alt den sne, siger Mathias Bjørn.

  • Zermatt indhyldet i sne. Privatfoto: Mathias Bjørn.
  • Zermatt indhyldet i sne. Privatfoto: Mathias Bjørn.
  • Zermatt indhyldet i sne. Privatfoto: Mathias Bjørn.
1 / 3
Facebook
Twitter
Emner: