Snor sig uden om EU-indrejseforbud: Mugabe vil hylde paven i Vatikanet

Op mod en million katolikker ventes at deltage ved pave Frans indsættelse - herunder Zimbabwes Mugabe.

Zimbabwes 89-årige leder snor sig uden om hans indrejseforbud til EU og planlægger at deltage i pavens indsættelse - den foregår jo i Vatikanet, der ikke er med i EU. (© Scanpix)

Det kan godt være, at Zimbabwes 89-årige præsident, Robert Mugabe, er underlagt indrejseforbud i EU, men det skal ikke forhindre den aldrende diktator i at hylde pave Frans ved hans officielle indsættelsesprædiken på tirsdag.

- Ja, han deltager, siger en af præsidentens talsmænd, som påpeger, at Mugabes rejse ikke vil være påvirket af EUs indrejseforbud, idet Vatikanet er en selvstændig stat.

Var der også i 2011

Det er da heller ikke første gang, at den kontroversielle leder viser sig i Europa.

Mugabe, der i mange år har været fordømt for at krænke menneskerettigheder i sit hjemland, besøgte senest den italienske hovedstad i maj 2011 i forbindelse med en ceremoni til ære for den afdøde pave Johannes Paul II.

Og i 2005 gjaldt det begravelsen af selvsamme pave, hvor Storbritanniens prins Charles ganske kontroversielt gav Mugabe hånden.

Leder i 33 år

Den 89-årige præsident, der har ledet Zimbabwe i 33 år, har i over et årti været forment indrejse i EU grundet beskyldninger om valgsvindel og krænkelse af menneskerettigheder.

Allerede søndag sætter den aldrende præsident kursen mod den italienske hovedstad.

Det er dagen efter, at borgerne i Mugabes hjemland stemte om en ny og mere demokratisk forfatning, der ventes at trimme præsidentens magt betragteligt.

Ifølge den nye forfatning kan en demokratisk valgt præsident for eksempel maksimalt sidde i to perioder, hvilket svarer til 10 år.

Majoriteten af landets politiske partier går ind for de lovændringer, der er foreslået i den nye forfatning.

Resultatet af folkeafstemningen er søndag først på aftenen endnu ikke klart.

/ritzau/

Facebook
Twitter