Snowden om dagen han fik russisk asyl: Som at træde ud i en større verden

For første gang får vi hele historien om Edward Snowdens flugt til Rusland, når DR1 i aften viser dokumentaren "Snowdens store flugt".

Det var den største menneskejagt indenfor international efterretning nogensinde.

Nu fortæller whistlebloweren Edward Snowden og Sarah Harrison fra Wikileaks, som hjalp Snowden med at slippe ud af Hongkong, om flugten, der i sommeren 2013 gik fra Hawaii, over Hongkong og endte i Rusland.

Det gør de i dokumentaren "Snowdens store flugt", som bliver vist på DR1 i aften klokken 20.30. Dokumentaren er lavet i et samarbejde mellem DR og tyske NDR.

Snowden var, med Sarah Harrison ved sin side, på flugt, siden han i juni 2013 i Hongkong trådte frem som kilden bag en række læk til den engelske avis The Guardian - læk som alle indeholdt vitale oplysninger om det amerikanske efterretningsvæsen og dets arbejdsmetoder.

En måned i lufthavnen

Den sidste måned tilbragte Snowden og Harrison i et værelse uden vindue og bad i transitterminalen i Moskvas lufthavn. Da Rusland den 1. august 2013 gav Snowden russisk asyl, var det en overvældende oplevelse at forlade lufthavnen, fortæller Sarah Harrison og Edward Snowden i "Snowdens store flugt".

- Lyset gjorde ondt i øjnene, og jeg kan huske, at jeg stod og stirrede ud af vinduet, og næsten græd over at kunne se himlen. Det var pludseligt helt utroligt smukt og fantastisk at kunne se himlen, siger Harrison.

Ud i den normale verden

For Snowden var exit'en fra lufthavnen en tilbagevenden til den virkelige verden.

- At forlade lufthavnen under de omstændigheder, at have set alt det, der var sket på de to måneder, og så at træde ud i en helt perfekt lun dag, ud i den helt normale verden, man hører fuglene, insekter, trafikken - de der helt simple ting. Det var som at træde ud i en større verden, siger han.

I videoen fortæller Sarah Harrison om den dag, hun forlod lufthavnen i Moskva sammen med Edward Snowden. Videoen er ikke tekstet. Tryk play.

">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54b4e1f86187a21918d0be84

I aften kan du se hele historien om flugten, når dokumentaren "Snowdens store flugt" bliver vist på DR1. Det gør den klokken 20.30.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk