Snowden tog fusen på USA med afrejse fra Hongkong

Kina havde en finger med i spillet, da den eftersøgte whistleblower forlod Asien, mener politikere fra USA.

Russiske journalister møder passagererne fra Hong Kong i lufthavnen i Moskva den 23. juni 2013. (Foto: EPA/IGOR KHARITONOV © Scanpix)

Det kom tilsyneladende helt bag på de amerikanske myndigheder og politikere, at den eftersøgte amerikaner Edward Snowden søndag forlod sit skjulested i Hongkong og satte sig på en flyver mod Moskva.

To amerikanske toppolitikere mener, at Kina var bekendt med, at Snowden var på vej ud af Hongkong.

- Det er meget overraskende, at Snowden har forladt Hongkong, siger formanden for Senatets efterretningsudvalg, Dianne Feinstein, i tv-programmet Face The Nation.

- Efter min mening har Kina tydeligvis en rolle i det her, fastslår hun ifølge Bloomberg News.

Kunne ikke forhindres

Den amerikanske regering bad for få dage siden myndighederne i Hongkong om at tilbageholde Snowden, der de seneste uger har lækket fortrolige oplysninger om de amerikanske efterretningstjenesters omfattende overvågning af datatrafik.

Men den opfordring blev ikke fulgt.

Det skyldes ifølge myndighederne i Hongkong, at udleveringsaftalen endnu ikke var faldet på plads juridisk. Dermed kunne de ikke forhindre den 30-årige amerikaner i at rejse ud af Hongkong.

Alvorlige konsekvenser

Dianne Feinstein mener, at Kina har givet sit samtykke til, at Snowden kunne forlade Hongkong.

Senator Charles Schumer, en af de mest indflydelsesrige demokrater i Senatet, er meget skuffet over Hongkongs beslutning.

- Jeg har på fornemmelsen, at Beijing havde en hånd med i det her, siger Schumer til CNN ifølge Bloomberg News.

Ifølge Schumer kan det få alvorlige konsekvenser for forholdet mellem USA og Rusland, hvis den russiske præsident, Vladimir Putin, har sagt god for Snowdens rejse til landet.

Søgt asyl i Ecuador

Ifølge kilder hos det russiske flyselskab Aeroflot har Snowden billet til Caracas i Venezuela via en mellemlanding i Cuba.

Snowden har søgt politisk asyl i Ecuador ifølge landets udenrigsminister, Richard Patino Aroca.

/ritzau/