Socialdemokrat har vundet i Nordmakedonien

Regeringspartiets kandidat har vundet i en valgkamp, hvor landets nye navn var et stort tema.

Tilhængere af Stevo Pendarovski fejrer de første valgresultater uden for den socialdemokratisk ledede regeringskoalitions hovedkontor i Skopje. (Foto: MARKO DJURICA © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Socialdemokraten Stevo Pendarovski har vundet den anden og afgørende runde af præsidentvalget i Nordmakedonien.

Med 99,5 procent af stemmerne talt op har den nordmakedonske valgkommission valgt at erklære regeringspartiets kandidat for vinder.

Ifølge valgkommissionens hjemmeside har Pendarovski fået 51,7 procent af stemmerne, mens hans modkandidat, den konservative Gordana Siljanovska-Davkova, er noteret for 44,7 procent.

Nyt navn fyldte meget i valgkampen

I løbet af valgkampen har særligt ét spørgsmål fyldt meget, nemlig landets nyligt oveståede navneskift fra Makedonien til Nordmakedonien.

Det skete for at bilægge en mangeårig strid med Grækenland, der også har en region ved navn Makedonien.

Det kan bane vej for optagelse i EU og Nato, at navnestriden nu er løst.

Men mange indbyggere i det lille Balkan-land er stærkt utilfredse med navneskiftet, og det har overskygget alle andre emner i valgkampen.

Siljanovska-Davkova - der i lighed med Pendarovski er for medlemskab af EU - er imod navneskiftet.

- Det er det officielle navn, og det er nu indskrevet i vores forfatning. Det vil jeg respektere, men jeg vil aldrig bruge det, siger hun.

Kun lille fremmøde til valget

Valget har været præget af et temmelig lavt fremmøde. Kun 46,6 procent af vælgerne har afgivet deres stemme ved valget, skriver Reuters.

Mindst 40 procent af vælgerne skal stemme, hvis valget skal være gyldigt.

Iagttagere mener, at den manglende deltagelse skyldes, at vælgerne er skuffede over det manglende tempo i indførelsen af reformer.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk