Socialdemokrater frygter for "sprængt blindtarm" i tyske regeringsforhandlinger

SPD's formand Martin Schulz kan ikke fortsætte forhandlingerne, før han får baglandets godkendelse.

Efter 24 timers uafbrudte møder kunne de tre partier CSU,CDU og SPD fremlægge 28 siders politik, som de er blevet enige om. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

De tyske socialdemokrater SPD og kansler Angela Merkels konservative parti CDU kan nu starte koalitionsforhandlinger.

Efter flere dages forhandlinger, som kulminerede i 24 timers uafbrudte møder, er de to partier blevet enige nok til at fortsætte sammen med målet om at danne en ny storkoalition.

Storkoalitionen vil i så fald bestå af CDU, SPD, og CSU, som er søsterparti til Angela Merkels konservative parti.

Martin Schulz, formanden for SPD, er en meget tilfreds mand i dag.

- Jeg synes, at vi har opnået fremragende resultater, sagde han i dag på et pressemøde.

Partierne er blevet enige om en lang række punkter, blandt andet skatter, indvandring og sundhed.

Det er alt sammen nedfældet i et 28 sider langt dokument.

Baglandet udfordrer

På dagens pressemøde sagde han, at han nu vil tage aftalen med tilbage til sit parti og lade partimedlemmerne stemme om den.

Først når de har godkendt den og stemt for at fortsætte regeringsforhandlingerne, kan Martin Schulz fortsætte flere forhandlinger med CDU og CSU.

Men det bliver ikke en let sag for formanden. Det vurderer March Christoph Wagner, som er korrespondent for den tyske TV-station ARD.

- Det bliver op ad bakke for ham, fordi flere socialdemokrater, inklusive Martin Schulz selv, i månedsvis har mobiliseret sig imod en storkoalition med CDU, siger han.

Især de unge er kritiske over for den nye storkoalition, siger han.

Lederen af SPD's ungdomsafdeling advarer mod at tage forhastede beslutninger.

- Det er med sonderingsforhandlingerne som med en blindtarm. Pas på, når gennembruddet kommer, skriver han på sin Twitter-profil.

Men selvom der stadig mangler en endelig godkendelse fra Socialdemokraterne, så er dagens gennembrud vigtigt for tyskerne.

- Hvis ikke det var lykkedes, havde politikerne fuldkommen tabt deres legitimitet i befolkningen. Mange tyskere spørger jo sig selv, hvorfor der ikke er kommet en regering endnu, siger ARD-korrespondent March Christoph Wagner.

Angela Merkel blev genvalgt ved Forbundsdagsvalget tilbage i september og har siden da forsøgt at forhandle en regeringskoalition på plads.