Socialdemokraterne: USA bør angribe Assad

S-udenrigsordfører håber, at USA reagerer militært efter meldinger om syrisk giftgasangreb.

På fotoet, som er taget i dag, ses syriske tropper i udkanten af den belejrede by Douma, hvor mindst 40 mennesker meldes dræbt af giftgas. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Gårsdagens formodede kemiske angreb i Douma skal ikke gå ustraffet hen.

Sådan lyder meldingen fra både udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og Socialdemokraternes udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

Mens udenrigsministeren udtrykker forfærdelse over forlydenheder om brugen af kemiske våben i Syrien, håber Nick Hækkerup på, at amerikanerne griber til våben i deres respons over for Syriens præsident Bashar Al-assad.

- Sidste gang handlede amerikanerne ved at bombe den base, hvor flyene var lettet fra. Jeg håber, at amerikanerne igen vil vise, at de er dem, der står for lov og ret i verden, lyder det fra forsvarsordføreren.

Han henviser til præsident Donald Trumps beslutning om at affyre missiler mod en syrisk militærbase i april sidste år efter et angreb med giftgas.

- Jeg håber, at amerikanerne vil reagere militært over for Assad, lyder den klare melding fra Nick Hækkerup.

Fordømmelser på stribe

Lørdagens formodede angreb, der har kostet mindst 40 mennesker livet, har affødt stærke reaktioner fra udlandet.

Frankrig har opfordret til et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd, mens USA's præsident, Donald Trump, kalder det et tankeløst kemisk angreb, hvor der vil være en høj pris at betale.

Hos EU peger man på, at beviserne peger i retning af et kemisk angreb begået af Bashar Al-assads regime. Det oplyser Reuters med henvisning til en meddelelse fra EU.

Også Anders Samuelsen tager skarp afstand til lørdagens hændelse.

- Det er for mig helt centralt, at angrebet nu efterforskes af uafhængige aktører, så vi kan finde frem til de ansvarlige. De må stilles til ansvar, så verden kan se, at grusomheder, som dem, der er blevet begået i Douma, ikke går ustraffet, lyder det fra udenrigsministeren i en skriftlig kommentar til DR.

- Hvis det bekræftes, at regimet på ny har anvendt kemiske våben mod civilbefolkningen, så udstiller det på tragisk vis endnu engang Assads brutalitet og totale foragt for menneskeliv, lyder det endvidere fra udenrigsministeren.

Der ventes et hastemøde i FN's sikkerhedsråd i morgen. Ifølge Storbritanniens FN-mission ønsker ni af rådets 15 medlemmer et hastemøde.

Stadig uklarhed om situationen

Ifølge aktivistgrupper i Syrien, herunder De Hvide Hjelme, Douma Coordination Committee og Ghouta Mediecenter, skyldes dødsfaldene, at tøndebomber med giftig gas er blevet kastet ud fra helikoptere i Douma, som ligger i den østlige del af Ghouta.

Der er dog ikke nogle uafhængige instanser, der har bekræftet oplysninger om et giftgasangreb.

Angrebet i Douma fandt angiveligt sted sent lørdag aften. Det syriske regime afviser at have kendskab til angrebet, som har dræbt mindst 40 og såret 500, hvoraf mange er kvinder og børn.

Douma er den sidste oprørskontrollerede by i det østlige Ghouta, som er kontrolleret af den islamistiske fraktion Jaish al-Islam.

Syriske soldater har sammen med Rusland fået kontrollen tilbage over næsten hele Ghouta, efter oprørere og civile for knap en uge siden begynde at forlade byen, der ligger uden for Damaskus.

For få dage siden brød forhandlinger mellem russerne og Jaish al-Islam dog sammen, hvilket har resulteret i en genoptagelse af kamphandlingerne.

Ifølge de seneste meldinger har Jaish al-Islam nu indgået en aftale med Rusland, der betyder, at militsens medlemmer kan få frit lejde, hvis de slutter fred med den syriske regeringshær, beretter Ritzau.