Socialistregering smider Franco ud af mausoleum

Diktatorens mausoleum bliver til et mindesmærke.

En besøgende passerer Francos grav i De Faldnes Dal. (Foto: ANDREA COMAS © Scanpix)

Allerede sidste år besluttede et flertal i det spanske parlament, at landets tidligere diktator, Francisco Francos, fysiske rester skal flyttes ud af det mausoleum, han har ligget i siden sin død i 1975.

Men nu bliver ord fulgt op med handling, lyder det fra Spaniens nye, socialistiske regering.

Den vil fjerne diktatoren og omdanne stedet til et mindesmærke for alle de spaniere, der blev dræbt under hans regime.

- Der eksisterer allerede en aftale i parlamentet. Nu er det vores opgave som regering at finde ud af, hvordan vi fører den ud i livet, siger Spaniens vicepremierminister, Carmen Calvo, ifølge The Guardian.

Planen er, at monumentet, som hedder De Faldnes Dal, skal omdannes til en ”sted for forsoning, for minder, for alle spaniere og ikke en undskyldning for diktatur”, lyder det fra den nye regering.

Bygget af politiske fanger

Franco regerede Spanien med en jernnæve fra 1938 frem til sin død i 1975 og blev begravet i basilikaen.

Det pompøse gravsted blev bygget under Francos regime i årene 1941 til 1959, blandt andet af politiske fanger, i granitbjergene i Sierra de Guadarrama nordvest for hovedstaden, Madrid.

I mausolæet ligger mere end 30.000 ofre for begge sider af borgerkrigen, som blev udløst af Francos revolution mod den folkevalgte republikanske regering.

et 150 meter højt kors pryder toppen af det gigantiske monument, hvor 30.000 faldne soldater - og Franco - er begravet. (Foto: PAUL HANNA © Scanpix)

Monumentet er dedikeret til samtlige faldne i et forsøg fra Francos side for forsoning efter krigen. Men kun to grave har navne på: Francos og Jose Antonio Primo de Rivera, grundlæggeren af det højreekstreme Falangist-parti, der støttede Franco.

Mindesmærket har tidligere været en af Spaniens største turistattraktioner. Men det skaber også splittelse blandt befolkningen, hvoraf mange på venstrefløjen sammenligner det med et monument til ære for Adolf Hitler.

Andre insisterer på, at monumentet er et harmløst stykke historie, hvis mening er blevet fordrejet.

Facebook
Twitter