Sociolog: Angreb har ikke noget med religion at gøre

Fransk sociolog glæder sig over, at også muslimer i Frankrig fastholder retten til at mene og sige, hvad man vil.

Angrebet i går på satiremagasinet Charlie Hebdo har påvirket franskmændene voldsomt. (Foto: Martin Bureau © Scanpix)

I går, onsdag, mødte alle religiøse ledere i Frankrig planlagt op til et møde med præsident Francois Hollande for at ønske godt nytår.

Mødet kom tilfældigt til at ske kort tid efter, at to svært bevæbnede mænd havde dræbt ti ansatte på satiremagasinet Charlie Hebdo, en sikkerhedsvagt og en politibetjent.

Bagefter stod religiøse ledere fra alle trosretninger sammen om princippet om, at alle har ret til at tro, mene og sige, hvad de vil, og det glæder Dominique Bouchet, sociolog og professor ved Syddansk Universitet, og født og opvokset i Frankrig.

- At så mange muslimer er trådt frem og har sagt, at angrebet ikke har noget med deres religion at gøre. Det er spændende, og det havde jeg ikke forventet, siger han.

Bliver selv rørt

Dominique Bouchet bliver selv rørt over at tale om angrebet, og han er imponeret over, hvordan angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo har påvirket den franske nations sammenhold.

- Alle reagerer med store følelser og siger det samme om, at vi skal stå sammen, og at det er et angreb på vores grundværdier. Det samme lyder fra højre og venstre og uden hensyn til, hvor man kommer fra, siger han.

- Angrebet handler ikke religion, det er dumhed. Nogen er blæst og har identitetsproblemer. De mener, at de har ret, og de respekterer ikke andre mennesker. De er voldelige mennesker, og de betragter sig selv som Gud, siger han.

Man må godt gøre grin med Gud

Dominique Bouchet mener, at den stærke franske holdning om retten til at tænke, mene og sige hvad man vil kan skyldes de religionskrige, som begyndte fra 1525 til 1610.

- Alle religioner bekrigede hinanden, og det var et mareridt. Lidt efter lidt skabte man demokratiet, og grundprincippet blev, at man godt må gøre grin med Gud, konge og fædreland. Men skal ikke respektere folks ideer, men man skal respektere dem som personer. Det er virkeligt vigtigt for franskmændene, siger han.

Satiretegninger er en del af det, og ifølge Dominique Bouchet kan det sammenlignes med selvironien i den danske kultur. I Danmark er satiren rettet mod den enkelte, mens den i Frankrig er rettet mod magten og staten.

Det franske satiriske nyhedsmagasin Charlie Hebdo er især kendt for at være antireligiøst, hvilket tidligere har ført til mange kontroverser. Ugebladet gjorde sig særligt bemærket i 2006, da det trykte de omstridte Muhammad-tegninger fra Jyllands-Posten.