(Foto: Joe Klamar)

Sølvpapirshatte, masker og QAanon-flag: Tusindvis på gaden i Østrig i protest mod skrappe vaccinekrav

Op mod 1.300 betjente er på gaden i Østrig for at sikre, at de store demonstrationer forløber roligt.

Det er - desværre vil nogle nok mene - kun alt for velkendte formaninger: Hold afstand og lad være med at gå ud, medmindre det er strengt nødvendigt.

Det er dog først fra på mandag, at Østrigs fjerde nedlukning træder i kraft, og indtil da må formaninger så være netop kun det. I hvert fald for de tusindvis af mennesker, der her i eftermiddag har samlet sig - blandt andet i hovedstaden Wien - for at protestere mod nedlukningen og det nye krav om vaccination.

Mellem de stærkeste kritikere af regeringen er det nationalkonservative Frihedspartiet FPÖ, der også står bag nogle af dagens demonstrationer på Heltepladsen i det centrale Wien.

Mindst 15.000 personer forventes at gå på gaden, og politiet fraråder folk at nærme sig centrum af byen. Ifølge den østrigske avis Der Standard er der indsat op mod 1.300 betjente til at håndtere protesterne.

Kun knap 66 procent af den østrigske befolkning er færdigvaccineret, og regeringens nye restriktioner og vaccinekrav møder derfor massiv kritik. Men tålmodigheden med de uvaccinerede er sluppet op. Med et stigende smittetryk som bagtæppe meddelte kansler Alexander Schallenberg derfor i går, at det fra den 1. februar 2022 vil være obligatorisk at blive vaccineret mod covid-19. Hvordan et sådant krav skal opretholdes, er dog stadig lidt uklart.

 • Politiet har allerede anholdt flere demonstranter. Journalister på stedet beretter om, at nogle af demonstranterne anvender peberspray og kaster eksempelvis flasker mod politiet. (Foto: Leonhard Foeger)
  1 / 9
 • Det nationalkonservative Frihedspartiet FPÖ går forrest i kritikken af regeringen, som partiet har sammenlignet med diktatur. Partiformand Herbert Kickl deltager dog ikke selv i dagens demonstrationer, da han er i karantæne efter at været testet positiv for corona. (Foto: CHRISTIAN BRUNA)
  2 / 9
 • I dele af Østrig er man klar til at tilbyde børn ned til fem år en vaccine mod covid-19, også selvom den endelige godkendelse endnu ikke er foretaget af det Europæiske Lægemiddelagentur EMA. Også den beslutning er nogle tilsyneladende imod. "Børnevaccination er en forbrydelse", står der på et banner. (Foto: photonews.at/Georges Schneider v © imago images/photonews.at)
  3 / 9
 • Sølvpapirshatte er også at finde på gaden i Wien ved dagens demonstrationer. (Foto: Leonhard Foeger)
  4 / 9
 • "Dem, der kontrollerer medierne, kontrollerer sindene" står der på et af de mange bannere, der er med til dagens demonstration i Wien. (Foto: Leonhard Foeger)
  5 / 9
 • Til demonstrationer med over 50 deltagere er der krav om at bære en FFP2-maske, hvis man ikke kan bevise, at man enten er vaccineret eller tidligere har været smittet med corona. Samtidig er uvaccinerede allerede fra i mandags blevet bedt om at blive hjemme og har været forment adgang til restauranter, frisører, biografer og lignende. Og politiet er klar til at udskrive bøder, hvis reglerne ikke overholdes. (Foto: FLORIAN WIESER)
  6 / 9
 • Udover østrigske flag er der også både rumænske, svenske, ukrainske og italienske flag til demonstrationerne i dag. "Vi er det italienske folk" står der her på banneret. (Foto: CHRISTIAN BRUNA)
  7 / 9
 • Konspirationsteorien QAnon er tilsyneladende også repræsenteret ved dagens demonstration. I hvert fald fremgår det velkendte 'Q', som er symbolet på bevægelsen, der tror på, at verden er styret af en magtfuld elite, som er en del af en satanistisk pædofiliring. Ifølge bevægelsen er det kun den forhenværende præsident i USA Donald Trump, som kan stoppe eliten. Det amerikanske forbundspoliti FBI har advaret mod, at tilhængerne potentielt kan blive voldelige. (Foto: Florian Schroetter © Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved)
  8 / 9
 • Ifølge den østrigske avis Der Standard har nogle af deltagerne ved dagens demonstrationer iført sig gule stjerner med ordet "uvaccineret" og tekster, der refererer til jødeforfølgelsen under Anden Verdenskrig. (Foto: CHRISTIAN BRUNA)
  9 / 9