Søn af død corona-patient lægger sag an mod Wuhan

Ingen fortalte familien, at der var coronaudbrud på hospitalet, og ingen bar beskyttelsesudstyr.

Zhang Lifa blev indlagt til en helt almindelig hofteoperation. En uge senere døde han af corona-virus.

Zhang Hai går en tur langs vandet i byen Shenzhen i det sydlige Kina, hvor han ofte kom med sin 76-årige far, Zhang Lifa.

Efter et fald skulle faren opereres i hoften i januar. Da han oprindeligt er fra Wuhan i midt-Kina kunne han kun blive opereret i sin tidligere hjemby med mindre familien betalte for en operation på et privathospital i Shenzhen, hvilket de ikke havde råd til.

Midt i januar tog Zhang Hai derfor med sin 76-årige far til Wuhan.

Zhang Lifa døde på hospitalet i den kinesiske by Wuhan.

- Da han vågnede den 23. januar så han frisk ud. Lægen sagde, at hofteoperation var gået nemt og var en succes, fortæller Zhang Hai.

Wuhan midt i voldsomt corona-udbrud

Hvad myndighederne og sundhedspersonalet undlod at fortælle familien var, at Wuhan var midt i et epidemi-udbrud. Hospitalet, hvor Zhang Lifa fik foretaget den enkle operation, var fyldt med corona-indlagte, men hverken patienter eller ansatte bar masker eller anden form for beskyttelse imod virusset.

- På intet tidspunkt fortalte lægerne eller sygeplejerskerne, at der var corona i Wuhan, fortæller Zhang Hai.

Få dage efter operationen blev faren rykket til en nyoprettet afdeling for lungebesværede patienter. Dage senere døde Zhang Lifa af vejrtrækningskomplikationer.

- Jeg stod ved hans seng, men kunne ikke gøre noget. Det er den mest smertefulde fornemmelse i verden, husker sønnen.

Lægger sag an mod bystyret

Han sagsøger nu myndighederne i Wuhan, for både at misinformere offentligheden og for at censurere sundhedspersonalet. Anklageskriftet retter sig mod Wuhans borgmester Zhou Xianwang, Hubei-provinsens leder Wang Xiaodong og Wuhans militærhospital, hvor faren døde.

Zhang Hai sagsøger nu myndighederne i Wuhan for sin fars død.

- Hvis der kommer en ny virus eller anden katastrofe, og de lokale myndigheder igen ikke prioriterer folks liv og skjuler informationer, vil tragedien gentage sig, mener Zhang Hai.

Kina: Lokalregering begik fejl

Coronaudbruddet begyndte i byen Wuhan.

Kinas øverste ledelse har ved enkelte begivenheder anerkendt, at lokale myndigheder begik fejl i forbindelse med det verdensomspændende virusudbrud, der først viste sig i Wuhan.

Indtil videre bliver det fulde ansvar tørret af på lokale ledere i Hubei-provinsen, hvilket ellers står i kontrast til en udtalelse fra Wuhans borgmester om, at regeringen i Beijing undlod at give ham tilladelse til at informere offentligheden om sygdommen.

- Som en lokal regeringsansat, kunne jeg kun åbne for informationerne efter tilladelse oppefra, har Wuhans borgmester, Zhou Xianwang, tidligere udtalt til kinesisk tv. Senere har blandt andet det amerikanske nyhedsbureau Associated Press også dokumenteret, at Kinas regering kendte til smitte mellem mennesker - i hvert fald en uge inden befolkningen blev informeret i slutningen af januar.

Hjælp fra advokat i udlandet

Advokaten, Yang Zhanqing, der bor i New York, hjælper familier i Wuhan, der vil sagsøge regeringen.

Hans arbejde vil være umuligt i Kina, men fra en lejlighed i Queens-bydelen er han i kontakt med cirka 30 familier, der ønsker en undskyldning samt kompensation fra myndighederne.

Ind til videre er det kun Zhang Hai, der har indleveret et egentligt søgsmål, da de fleste frygter konsekvenser fra de lokale myndigheder og politiet, der ofte intimiderer pårørende til corona-ofre i Wuhan.

Advokaten Yang Zhanqing bor i New York og hjælper familier i Wuhan med at sagsøge myndighederne.

- Jeg tror, at der er meget lille sandsynlighed for, at sagerne bliver accepteret. Myndighederne vil bruge en hvilken som helst anledning til at afvise dem, siger Yang Zhanqing.

Han mener dog, at presset på myndighederne vil hjælpe nogle familier til at indgå hemmelige forlig med styret i Wuhan.

Indtil videre har myndighederne også afvist Zhang Hais sagsanlæg, uden en klar begrundelse. Han har også flere gange fået at vide af politiet, at han skal stoppe sin kritik.

Myndighederne har tilbudt ham en økonomisk kompensation på cirka 200.000 kroner for sin fars død. Zhang Hai har afvist tilbuddet som han finder for lavt og uden værdi, når myndighederne ikke vil påtage sig ansvaret for farens død:

- Jeg vil søge for retfærdighed, så længe jeg lever. Uanset, hvad de gør. Uanset, hvor meget de benægter deres handlinger. De har muligvis en masse undskyldninger, Men de slipper ikke for at besvare min spørgsmål.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter