Sønderrivende rapport om Londons politi: 'Gennemsyret af racisme, homofobi og sexisme'

Rapport afdækker en kultur i politiet, hvor man chikanerer alle - også sine egne kolleger.

Politiet i London, The Metropolitan Police, er gennemsyret af sexisme, racisme og homofobi, konkluderer en rapport. Og tilliden blandt befolkningen til politiet er på et lavpunkt, konkluderer rapporten. (Foto: © Andy rain, Ritzau Scanpix)

En muslimsk betjent fik stoppet bacon i sine sko af sine kolleger. En religiøs betjent fik klippet sit hellige skæg af. Og en tredjedel af kvindelige betjente er blevet udsat for sexisme af deres kolleger.

Det er nogle af de nedslagspunkter, der er kommet frem i en 363-siders lang rapport, hvor Londons politi - The Metropolitan Police, forkortet The Met - er blevet undersøgt.

Rapporten er udarbejdet af Louise Casey, som blev udpeget til at lede undersøgelsen af politiet i 2021.

Caseys og rapportens konklusion er benhård: Londons politi er institutionelt racistisk, homofobisk og sexistisk, og befolkningens tillid er totalt i bund.

Det er ikke den første rapport, der undersøger kulturen i Londons politi. Men det er den mest omfattende, og det er den med den absolut hårdeste, mest sønderlemmende kritik af Storbritanniens største politistyrke, forklarer Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Da Louise Casey gik i gang med arbejdet var der ikke nogen, der havde fantasi til at forestille sig, at problemerne ville være så store, siger hun.

'En eksistentiel krise'

Louise Casey fik til opgave at undersøge Londons politi, efter at Sarah Everard i marts 2021 blev bortført, voldtaget og myrdet af den daværende betjent Wayne Couzens.

- Det fik indbyggerne i London til at sætte spørgsmålstegn ved, hvor kompetent politistyrken egentlig var. Hvis ikke de kunne fange en morder, der gemte sig lige under deres næsetip, hvornår kunne de så? siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Desværre har undersøgelserne, der er lavet siden, kun vist, at problemerne er større og mere systematiske end frygtet.

Louise Casey, der i to år har arbejdet på rapporten. (Foto: © Kirsty O'Connor, Ritzau Scanpix)

Det viste sig tydeligt, mens Louise Casey arbejdede på rapporten. Mens hun gjorde det, blev en anden betjent i The Met, David Carrick, dømt for en række voldtægter og for at torturere flere kvinder.

Ifølge Casey er problemerne så store i The Met, at der er tale om en "eksistensiel krise", og hvis ikke problemerne bliver løst, kan det ende med, at det skal opløses og inddeles i mindre enheder.

Adspurgt, om der stadig kan være flere betjente som førnævnte Couzens og Carrick i The Met, svarer hun:

- Jeg kan ikke med sikkerhed forsikre dig om, at det er ikke tilfældet, siger hun til BBC.

Samtidig er den offentlige respekt og tillid til politiet på det laveste. Der er flere i London, der ikke har tillid til politiet, end dem, der har, skriver Casey i rapporten.

Og som skandalerne kommer frem, spørger Londons indbyggere, særligt kvinderne, om de kan stole på, at politiet er der for at hjælpe dem, fortæller DR's korrespondent Tinne Hjersing Knudsen.

- Hvis de er utrygge eller i problemer en sen aften og møder en mandlig betjent, kan de så være sikre på, at han vil hjælpe dem? At det nu igen og igen er centrum for den offentlige debat er chokerende og ødelæggende for politistyrken, siger hun.

Betjente er selv bange for politiet

Ifølge rapporten er det en grænseoverskridende kultur, "der stikker dybt", og som ledelsen i årevis har vendt det blinde øje til og nægtet at tage fat på og ændre.

Sexismen og "herreklubskulturen" stikker så dybt, at folk ikke engang forsøgte at undgå sexistisk opførsel, når Caseys hold, der undersøgte politiet, var inde på politistationerne og lave interviews, lyder det i rapporten.

Rapporten beskriver også, at mere end hver 10. kvindelige betjent er blevet udsat for seksuelle overgreb eller chikane af en kollega. En kvindelig betjent beskriver blandt andet, hvordan en overordnet flere gange har chikaneret hende og onaneret foran hende i det fælles omklædningsrum.

Rapporten beskriver også, hvordan homoseksuelle betjente føler sig utrygge på arbejdspladsen på grund af kollegernes opførsel.

En homoseksuel betjent har beskrevet, at vedkommende er blevet udsat for så meget homofobisk mobning, at betjenten selv er bange for politiet.

- Jeg stoler ikke på min egen organisation. Når jeg ikke er på arbejde, tænker jeg hele tiden over, hvordan jeg kan undgå at gå forbi betjente, hvis jeg går en tur, fortæller betjenten.

Men der er ikke kun eksempler på en kultur med sexisme, homofobi og racisme i The Met. Flere voldtægssager bliver aldrig til noget på grund af den måde, afdelingerne håndterer bevismaterialet.

Der er flere eksempler på, at køleskabe, der indeholder beviser, er i stykker eller så overfyldte, at døren ikke kan lukkes.

Og så er der et eksempel, hvor et køleskab med beviser er blevet ødelagt, fordi en betjent puttede sin madpakke derind.

Politiet beklager

Siden september 2022 har Mark Rowley stået i spidsen for The Met som kommissær.

Han har undskyldt til indbyggerne i London efter rapportens eksempler er kommet frem i offentligheden.

- Det er modbydeligt. Når man læser rapporten, bliver man fuld af vrede, frustration og ydmygelse, siger han til BBC.

Han vil dog ikke bruge begrebet "institutionelt", som Casey bruger om den racisme, sexisme og homofobi, der findes i politiet.

Kommissær i Met, Mark Rowley. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

- Jeg accepterer, at der findes racister, homofober og sexister i politiet, og at der er fejl i systemet. Men jeg vil ikke bruge udtrykket 'institutionelt', siger han.

Det vil borgmesteren i London, Sadiq Khan, derimod gerne, siger han til The Guardian.

- Beviserne er fordømmende. Louise Casey har fundet institutionel racisme, sexisme og homofobi. Det accepterer jeg, siger Khan.

Efter rapporten er landet står en politistyrke i en massiv krise. Og der venter et lige så massivt arbejde i genopbygningen, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

- Det bliver sværere og sværere at se, hvordan de kan lykkes med at genoprette tilliden til dem, når krisen stikker så dybt i politistyrken, siger hun.

Men hvad det er ved politiet som, der gør, at den her kultur har gode levevilkår netop her. Det undersøger podcasten Udsyn.