Søren Espersen: Det er dobbeltmoralsk at kritisere Færøerne

Det er dobbeltmoral at kritisere Færøernes statsminister for at besøge Moskva for at sikre eksporten.

Vi kan ikke bebrejde Færøerne for at ville eksportere mere fisk til Rusland, siger Søren Espersen. (Foto: Jean-Marc Charles © Scanpix)

Den færøske statsminister, Kaj Leo Holm Johannesen, har besøgt Moskva for at diskutere øget eksport af fisk og skaldyr til Rusland.

EU's sanktioner mod Rusland og det russiske modsvar, har betydet, at den danske eksport er faldet, og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) reagerede på Johannesens rejse ved at advare Færøerne om ikke at udnytte situationen.

Men det er en fejl at kritisere Færøerne for at bejle til Rusland, siger Færøerneordfører for Dansk Folkeparti, Søren Espersen.

- Det er en underlig situation, men sagen er, at færøerne ikke er medlem af EU. Færøerne har klare aftaler med Rusland og er ikke involveret i det her, siger han.

Bebrejder dem ikke

Han fremhæver striden mellem EU og Færøerne fra 2013, hvor EU - inklusive Danmark - boykottede færøske fisk og tvang fiskerne til at finde eksportmarkeder uden for EU.

- Jeg synes ikke, vi har noget at bebrejde færingerne, jeg forstår fuldt ud deres handlemåde, siger han.

- Det er så utroligt dobbeltmoralsk. Færøerne ville jo gerne have solgt flere fisk til Danmark for et år siden, men det fik de ikke lov til, siger Søren Espersen.

V vil have redegørelse

Venstres Færøerneordfører Finn Thranum er afmåt i sin reaktion, da han endnu ikke kender historiens detaljer, men mener, det er op til Færøerne selv at vurdere, om de skal øge eksporten til Rusland.

- Men det siger sig selv, at budskabet til Rusland står stærkere, når alle demokratiske nationer står sammen i en kritik af et land, siger han.

Han har udbedt sig en redegørelse fra regeringen.