Søren Søndergaard: EU-millioner er gået til italiensk mafia

Fire år efter et jordskælv i den italienske by L’Aquila er genopbygningen endnu ikke begyndt. I den forbindelse skaber dansk EU-parlamentariker overskrifter verden rundt.

Søren Søndergaard (N) er dansk medlem af EU-parlamentets budgetkontroludvalg, der netop har gennemgået de midler, som Italien fik bevilliget efter jordskælvet.

Efter et jordskælv i 2009 står den italienske by L'Aquila tilbage som en spøgelsesby. Fire år efter er oprydningen er knap begyndt, og genopbygningen er udsat til langt ude i fremtiden.

Derfor mener den danske EU-parlamentariker Søren Søndergaard (N), at Italien skal pålægges at tilbagebetale 350 mio. euro af den nødhjælp, de har modtaget fra EU's solidaritets fond, hvis misbruget af midlerne fortsætter.

Det har skabt overskrifter i blandt andet BBC og Financial Times.

Mafiaen høster EU-midler

Søren Søndergaard står som medlem af Europaparlamentet budgetkontroludvalg bag en ny rapport om anvendelsen af 493,7 mio. euro fra EU's solidaritetsfond, som Italien fik bevilliget efter jordskælvet.

En del af EU-midlerne er, ifølge den nye rapport, gået til byggeselskaber med "direkte eller indirekte forbindelser til organiseret kriminalitet".

- En del af midlerne er gået mafiaens vej, siger Søren Søndergaard til dr.dk.

350 mio. bør tilbagebetales

Rapporten finder, at 70 procent af midlerne, omkring 350 mio. euro, er anvendt til at bygge permanente boliger i stedet for midlertidige boliger.

Det er planen, at de genhusede skal til at betale husleje fra årsskiftet. Og det får EU-parlamentarikeren til at kræve pengene retur:

- Jeg vil forhindre, at de fortsætter med at misbruge midlerne. Husene står der jo allerede, men hvis de begynder at tage husleje, så skal de betale midlerne tilbage.

- Det svarer til at give nødhjælp til lande med hungersnød, og så sælger landet maden videre til andre lande, forklarer Søren Søndergaard til dr.dk.

Midlerne fra solidaritetsfonden er beregnet til nødhjælp og ikke til almennyttigt boligbyggeri.Der er to ofreDet betyder, at 15.000 af de 67.500 personer, der blev hjemløse efter jordskælvet er genhuset i nye byer, mens genopbygningen er forsømt.

De nye huse i L'Aquila er, ifølge EU's revisionsret, blevet bygget til 158 procent af markedsprisen.

- Der er to ofre. Det er for det første EU's skatteborgere, som ikke har fået fuld valuta for pengene. For det andet er det selvfølgelig ofrene fra jordskælvet, der lider under det her, siger Søren Søndergaard til dr.dk.

Evakuerede evakueres på ny

Den danske EU-parlamentariker siger til Information, der har været med Søren Søndergaard på rundtur i ruinerne, at byggematerialet i de nye boliger er af meget varierende kvalitet.

Problemer med elektricitet, sanitær infrastruktur og opvarmning betyder, at 15 af de evakuerede indbyggere igen blev evakueret i juli måned og omkring 50 familier har forladt fejlbehæftede boliger.

I morgen torsdag diskuteres rapporten om midlerne til jordskælvet på et møde i budgetkontroludvalget i Bruxelles.