Søster til dræbt journalist på Malta: 'Efterforskning er forsinket, fordi politikere har blandet sig'

Corinne Vella kræver, at Maltas politikere stilles til ansvar for drabet på hendes søster.

(Foto: YARA NARDI © Scanpix)

Havde det ikke været for politihunden Peter, så havde Corinne Vella, der er søster til den dræbte journalist Daphne Caruana Galizia, stadigt ventet på, at politiets efterforskning kom ordentligt i gang.

Det er den følelse, hun har. Men på det seneste har sagen for alvor taget et par overraskende drejninger, hvor flere ministre er gået af, og premierministeren også er på vej ud.

Daphne Caruana Gaizia var kendt for at lede efter oplysninger om økonomisk kriminalitet blandt højt placerede maltesere.

Hun blev i oktober 2017 dræbt af en kraftig bombe, der var placeret i hendes bil.

I to år har familien ventet på, at retssystemet kom i sving med efterforskningen.

Ventetiden har været overmåde frustrerende, siger Corinne Vella i dag til DR Nyheder på en telefonforbindelse fra Malta:

- Malta er et skrøbeligt samfund. Men med mennesker med integritet ved magten, kan systemet virke. Det er korrupte mennesker, der har korrumperet systemet. Det er ikke kun i vores families interesse, men det er i hele landets interesse, at vi sikrer os, at systemet fungerer.

Corinne Vella, søster til den dræbte journalist Daphne Curana Galizia. Foto: DR Nyheder

Hun og familien har kørt kampagner uafbrudt de seneste to år for at få retfærdighed. Hun kalder de udviklinger, der er sket den seneste uge, "vigtige og meget forsinkede".

Corinne Vella underviser på det maltesiske universitet. Hun flyttede tilbage til landet, umiddelbart før hendes søster blev dræbt.

Politihunden Peter

Et stort skridt i efterforskningen skete for to uger siden, da politihunden Peter i Maltas lufthavn fik færten af noget. En mand blev stoppet med over 1,5 millioner kroner i kontanter på vej ombord på en flyver til Istanbul.

Efterforskningen af sagen førte efterfølgende til arrestation af Melvin Theuma. Og under afhøringen gjorde han det klart, at han havde vigtig information i drabssagen, som han vil dele med politiet og domstolene, imod at han blev benådet. Noget, som Corrinne Vella, ikke bifalder:

- Vi vil ikke have, at Malta benåder den ene efter den anden for at få informationer, man kan finde ved at lave ordentlig efterforskning, siger hun.

Her er det billeder fra gerningstedet i forbindelse med årsdagen for drabet på Daphne Caruana Galizia

Melvin Theuma var selv mellemmand i mordet og kunne således sætte navne på centrale bagmænd.

Dagen efter forsøgte finansmogulen Yorgen Fenech, der er en af Maltas rigeste personer, at flygte fra landet i sin yacht. Han blev i går sigtet for medvirken til drabet på Daphne Caruana Galizia i 2017.

Corrinne Vella kalder sigtelsen et skridt fremad, men understreger, at det ikke slutter dér. Hun forventer, at også maltesiske politikere skal sigtes:

Konsekvenser i regeringen

Efter anholdelsen af Yorgen Fenech er den maltesiske regering da også smuldret mellem fingrene på premierminister Joseph Muscat:

  • Først trådte stabschefen for Maltas regering, Keith Schembri, tilbage. Han er tidligere blevet afhørt i sagen og har i den seneste uges tid været under øget pres for at gå af.

  • Tirsdag meddelte landets minister for turisme, Konrad Mizzi, at han også forlader regeringen.

  • Og kort efter valgte Maltas økonomiminister, Christian Cardona, at suspendere sig selv fra regeringen, indtil efterforskningen af drabet på journalisten er afsluttet.

Rigmanden Yorgen Fenech, der som nævnt er sigtet i sagen, er blevet udpeget som ejer af et hemmeligt selskab, der fra et skattely skulle sende penge til stabschefens og turismeministerens konti.

Forud for sin død skrev Daphne Caruana Galiza en række blogindlæg med beskyldninger om korruption i regeringen. Både Keith Schembri og Konrad Mizzi var blandt de personer, hun anklagede.

Men det er ikke nok, mener Corinne Vella.

- Stabschefen (Keith Schembri, red.) og Konrad Mizzi trækker sig kun tilbage, fordi skandalen er blevet så stor. Ellers havde de siddet der endnu. Men hvis disse mennesker var blevet retsforfulgt, da min søster var i live, ville hun stadigt være i live, og de ville være i fængsel, vurderer Corinne Vella.

  • Der blev holdt tre minutters stilhed for Daphne Caruana Galizia på årsdagen for drabet. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)
  • Finansmanden Yorgen Fenech forlader domstolen i Maltas hovedstad Valletta. Han er sigtet i sagen, hvor den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia blev dræbt af en bilbombe. (Foto: DOMENIC AQUILINA © Scanpix)
  • I dag, søndag, er der en større demonstration foran premierministerens kontor. Demonstranterne kræver hans afgang. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)
1 / 3

Hvad bygger du den formodning på?

- Forsinkelsen i efterforskningen skyldes, at der er politikere, der direkte har blandet sig. Det er farligt, når man har folk, der ikke sætter demokratiet først, der kommer til magt. Vi ser resultatet af dette nu. Min søster blev dræbt, og de er stadig ved magten.

I dag har hundredvis af menesker været på gaden og demonstreret mod premierministerens håndtering af sagen. De kræver, at han går af.

Premierministeren er på vej ud

Joseph Muscat er også være på vej ud af embedet.

Det vil ske, når der er fundet en afløser, siger han i en tv-transmitteret tale søndag aften.

Daphne Caruana Galizia havde i sit professionelle liv ofte den maltesiske premierminister Joseph Muscat under lup.

Hendes arbejde var blandt andet skyld i valg i utide i 2017, efter hun havde beskyldt Muscat og hans kone for at eje et selskab i skattely i Panama og for at flytte store summer penge mellem dette selskab og banker i den tidligere sovjetstat Aserbajdsjan.

Anklager, som premierministerparret efterfølgende har afvist. Det er også blevet afvist af Maltas statsanklager, der har undersøgt sagen. Joseph Muscat betegnede Galizias død som "et barbarisk angreb på pressefriheden".

- Jeg vil ikke finde ro, før jeg ser retfærdigheden ske fyldest i denne sag, sagde han i en udtalelse på maltesisk tv i 2017.

Men i forbindelse med anholdelsen af rigmanden Yorgen Fenech siger familien i en erklæring, at premierminister Joseph Muscat må træde tilbage, da han spiller både "dommer, nævningeting og bøddel i en drabssag, der indtil videre omfatter tre af hans nærmeste kolleger".

Corinne Vella uddyber:

- Vi ser gerne, at premierministeren forlader sit kontor og forlader parlamentet, så han og hans stabschef (Keith Schembri, red.) kan blive undersøgt til bunds for deres mulige medskyldighed i mordet, siger hun og fortsætter:

52-årige Daphne Caruana Galizia blev dræbt i sin bil af en bombe i 2017. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

- Men sådan er det på Malta. Det er premierministeren, der vælger politikommissæren, han vælger dommere, og han bestemmer, hvordan partiet skal stemme i parlamentet. Der er ikke nogen institution, der uafhængig af hans og regeringens kontrol.

Tre fængslede

På nuværende tidspunkt sidder tre personer varetægtsfængslet i sagen, og det har de gjort siden december 2017, to måneder efter mordet. Men politiet har hele tiden arbejdet ud fra en tese om, at de tre fængslede ikke var de egentlige bagmænd, men blot var betalt for at udføre drabet. De tre nægter sig alle skyldige.

Retssagen mod de tre er udskudt, mens politiet indsamler yderligere information om bagmænd og medskyldige.

Daphne Caruana Galizia var en af Maltas mest kendte bloggere og undersøgende journalister. Hun havde gennem længere tid afsløret sager om formodet korruption, som ofte involverede politikere fra den lille østat i Middelhavet. Hun blev dræbt den 16. oktober 2017 af en bilbombe, der var blevet plantet i hendes lejebil.

I denne uge offentliggøres en rapport foretaget af udvildige advokater, noget som familien ser meget frem til.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk