Søvndal fordømmer angreb og afviser løsning uden om FN

Snigskytter angreb mandag FNs våbeninspektører i Syrien, og det fordømmer udenrigsminister Villy Søvndal.

Præsident Bashar al-Assad afviser anklagerne om, at det er hans regime, der står bag det påståede angreb. (© Scanpix)

Mandagens angreb på FNs våbeninspektører i Syriens hovedstad, Damaskus, fordømmes af Villy Søvndal (SF), og udenrigsministeren står samtidig fast på, at Danmark ikke - som andre lande overvejer - skal søge løsninger uden om FNs Sikkerhedsråd.

- Det angreb skal fordømmes på det kraftigste, siger Villy Søvndal.

- Det er selvfølgelig helt uantageligt, at FNs våbeninspektører ikke kan få lov at udføre deres arbejde.

Beskudt af snigskytter

Våbeninspektørerne var mandag på mission i forstæder til Damaskus, hvor der angiveligt fandt et større giftgasangreb sted natten til onsdag, hvilket kostede adskillige hundrede mennesker livet.

På vej mod stedet for giftgasangrebet blev FN-eksperternes konvoj beskudt af snigskytter.

Viser det sig, at der er anvendt kemiske våben, er det ifølge Søvndal en dramatisk eskalering af konflikten, uanset hvem der har anvendt dem.

Søvndal: Vent på FN

Efter meldingerne om onsdagens giftgasangreb har både den franske og den britiske regering givet udtryk for, at de overvejer at gå uden om FNs Sikkerhedsråd, hvor Rusland og Kina længe har modsat sig indgriben i den syriske konflikt.

Villy Søvndal mener imidlertid, at Danmark skal følge og afvente FNs Sikkerhedsråd.

- Det afgørende nu er, at våbeninspektørerne får mulighed for at afslutte deres arbejde og at Sikkerhedsrådet får mulighed for at beslutte, hvad der skal ske, siger Søvndal.

- Jeg vil ikke forholde mig til alle mulige hypotetiske varianter af det her. Det afgørende er, at vi ikke tager ansvaret væk fra FNs Sikkerhedsråd i den nuværende situation. Hvad der må ske efterfølgende, det forholder vi os til efterfølgende, siger Villy Søvndal.

/ritzau/

FacebookTwitter