Søvnforskere slår alarm: Vi går senere i seng, men glemmer at sove længere

En gruppe forskere slår global søvnalarm efter at have studeret søvnmønstre i mere end 100 forskellige lande, herunder Danmark.

Måske er denne bilist gået for sent i seng og har glemt, at hun så skal stå lidt senere op. (Foto: Kaare Smith © Scanpix)

Vi sover simpelthen for lidt.

Det konstaterer en gruppe forskere i en artikel, der blev offentliggjort fredag i det videnskabelige tidsskrift Science Advances. Forskergruppen fra University of Michigan har via en ny app indsamlet søvndata fra cirka 6.000 mennesker over 15 år fra mere end 100 forskellige lande.

Hovedkonklusionen - udover at vi sover for lidt - er, at vores omgivelser ikke tillader os at sove nok.

- Samfundet presser os til at være længe oppe, og vores indre ure forsøger at få os tidligere op. Derfor bliver søvnen ofret, siger professor Daniel Forger, en af forskerne bag undersøgelsen, til BBC.

Går for sent i seng

Studiet viser, at det er vores aftener, der er blevet længere. Vi går senere i seng, men glemmer, at vi derfor nok bør sove lidt længere.

- Men jeg er mere bekymret for, hvad mennesker laver om natten. Spiser de klokken 22, eller forventes det, at de tager tilbage til kontoret?, spørger Daniel Forger.

Det kan blive kritisk, hvis man over en længere periode ikke sover nok, understreger danske Mikael Rasmussen, der er søvnvejleder og medforfatter til bogen 'Sov godt hele natten'. For man skal sove for, at hjernen fungerer optimalt.

- Der er en masse genopbygningsprocesser, som starter, når du falder i søvn. Vågenhed er en nedbrydende tilstand, søvn er opbyggende, siger Mikael Rasmussen til Ritzau.

Han peger på tablets, smartphones, computere og fjernsyn som årsagen til, at vi er begyndt at gå senere i seng.

Det amerikanske studie viser, at kvinder i gennemsnit sover 30 minutter længere end mænd. Og midaldrende mænd er den gruppe af personer, der i gennemsnit sover mindst. Faktisk er alder den mest afgørende faktor for mængden af søvn, viser studiet.

Hollændere sover mest

Folk i Singapore og Japan er dem, der typisk sover mindst - syv timer og 24 minutter i gennemsnit - mens hollændere topper listen med otte timer og 12 minutter i gennemsnit.

Behovet for søvn er individuelt og meget betinget af alder, men efter 25-30-års alderen er behovet relativt konstant på 7,5 timer.

Kronisk søvnmangel øger ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder risikoen for at udvikle overvægt, diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Kronisk søvnmangel kan ramme hukommelsen, reaktionsevnen og sættes også i forbindelse med depression.

/ritzau

Facebook
Twitter