#sofagate gør stadig nas i EU: 'Jeg ville ønske, jeg kunne spole tiden tilbage'

En manglende stol til Ursula von der Leyen skaber fortsat stor debat i Bruxelles.

Det korte videoklip af en forundret Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, der ikke har nogen stol at sidde på, er gået viralt i den seneste uge. (Foto: - © Scanpix)

Man ved, at en politisk skandale har ramt et særligt ømt punkt, når den får sit eget liv på både den engelske, den franske, den tyske og den hollandske version af Wikipedia.

Når der er brugere, der nøje holder øje med nyhedsudviklingerne, og som på flere forskellige sprog opdaterer det digitale opslagsværk med de seneste detaljer om skandalen, der bare bliver ved med at rulle derudaf.

Det er, hvad der er sket for den såkaldte #sofagate, der i den seneste uge har været det helt store samtaleemne i Bruxelles.

Den har på utilsløret vis udstillet magtforholdet mellem EU’s frontpersoner - Ursula von der Leyen, der er formand for Europa-Kommissionen, og Charles Michel, som er formand for Det Europæiske Råd - og givet EU nogle ridser i den kønspolitiske lak.

Derudover har den skabt splid på et tidspunkt, hvor EU-cheferne ellers selv taler om behovet for mere sammenhold i unionen.

- Jeg beklager virkelig hele situationen. Jeg har gennemgået hele scenen i mit hoved, og jeg ville ønske mig, at jeg kunne spole tiden tilbage. Hvis jeg kunne, ville jeg sikre mig, at der er intet overhovedet, der kan misforstås, lød det i weekenden fra Charles Michel, der har brugt de seneste dage på at udøve politisk damage control.

Der var langt mellem Charles Michel, formanden for Det Europæiske Råd, og kommissionsformand Ursula von der Leyen, da de i dag skulle forklare striden over for Europa-Parlamentet. (Foto: Francisco Seco © Scanpix)

'Øhhmm'

Det var en manglende stol, som i begyndelsen af sidste uge siden fik skandalen til at rulle.

Ursula von der Leyen og Charles Michel var sammen rejst til den tyrkiske hovedstad, Ankara, for at mødes med landets præsident, Recep Erdogan.

I de seneste år har EU og Tyrkiet haft et højspændt forhold, og de to EU-ledere skulle prøve at lappe på det og diskutere presserende emner som flygtninge og menneskerettigheder med præsidenten.

Men det var ikke punkterne på den formelle dagsorden, der blev rapporteret hjem om bagefter.

Det var derimod den opsigtsvækkende stoledans, der udspillede for rullende kameraer, da Ursula von der Leyen og Charles Michel blev budt velkommen af den tyrkiske præsident.

Der var nemlig kun blevet sat to stole frem på hans kontor. Den ene var selvskrevet præsidenten, mens den anden meget hurtigt blev indtaget af Charles Michel.

Ursula von der Leyen var der derimod ingen stol til, og det blev mødt med udslåede hænder samt et spørgende, men insisterende ’øhhmm’ fra den tyske kommissionsformands side.

Se den opsigtsvækkende seance her:

Det fik dog ikke Charles Michel til at rejse sig eller bede om en ekstra stol til sin kollega.

I stedet måtte Ursula von der Leyen noget akavet tage til takke med en mindre prangende sofa på sidelinjen, lige over for den tyrkiske udenrigsminister.

Ser splittet ud

Rent formelt rangerer Charles Michel højere end Ursula von der Leyen i den diplomatiske hakkeorden.

Og Jean-Claude Juncker, der var kommissionsformand fra 2014 til 2019, understregede efterfølgende i et interview, at han da selv ved flere lejligheder havde måttet tage til takke med en plads ved siden af den daværende rådsformand.

Protokolmedarbejdere fra Charles Michels stab havde da også været i Ankara forinden for at planlægge mødet og sikre, at de praktisk detaljer - herunder sidepladserne - var på plads.

Men ifølge Europa-Kommissionen, som ikke selv havde sendt protokolmedarbejdere afsted, burde de to EU-ledere havde siddet ved siden af hinanden.

Og det korte klip med den noget forundrede Ursula von der Leyen gik efterfølgende viralt og vakte opsigt over hele verden.

Flere iagttagere så det som et vellykket forsøg fra Tyrkiets side på at spille EU’s interne institutioner ud mod hinanden og udstille unionen udadtil.

Ikke mindst på den udenrigspolitiske scene, hvor den på det seneste ikke har gjort noget stærkt nummer ud af sig. I begyndelsen af året blev EU's udenrigschef, Josep Borrell, stærkt kritiseret efter et besøg hos den russiske regering, hvor han blev ydmyget på et pressemøde af sin russiske kollega, udenrigsminister Sergey Lavrov.

- Ankara-besøget skulle have vist, at vi står fast og samlet i Europa, når det kommer til at håndtere Tyrkiet. Men det har desværre endt med, at vi ser splittede ud, fordi de to formænd ikke kunne stå skulder ved skulder, da det var nødvendigt, lød kritikken fra Manfred Weber, der er formand for den kristenkonservative EPP-gruppe i Europa-Parlamentet.

Den tyrkiske regering fastholdt dog efterfølgende, at mødet var organiseret helt efter aftale med EU-repræsentanterne.

Michel fortrød

Der gik heller ikke lang tid, før stoleopstillingen af flere iagttagere blev udlagt som en mandschauvinistisk irettesættelse af kommissionsformanden.

Ursula von der Leyen er den første kvinde, der nogensinde har stået i spidsen for Europa-Kommissionen, og der har i de seneste år været målrettet fokus på at få en mere ligelig kønsbalance i EU-institutionerne.

Men da Charles Michel ikke protesterede, blev han set som en passiv medspiller i præsident Erdogans spil.

Den tyrkiske regering er under beskydning for at indskrænke kvinders rettighederne, og for mindre end en måned siden trak landet sig fra den såkaldte Istanbul-konvention, som blandt andet har til formål at bekæmpe vold mod kvinder.

Det var noget af det, de to EU-chefer netop skulle vende med præsidenten.

I et længere Facebook-opslag skrev Charles Michel efterfølgende, at han fortrød det, der var sket, man at han i øjeblikket ikke havde ønsket at lave en diplomatisk scene i den tyrkiske hovedstad.

Samtidig frygtede han, hvilken effekt det kunne få på den noget skrøbelige dialog med tyrkerne, hvis han pludselig krævede en ekstra stol.

Men den symbolske skade var sket.

- Det, der skete i Ankara, sker ofte for kvinder: Mænd har en meget naturlig tendens til at indtage førstepladsen, mens de efterlader kvinderne bagved, udtalte Iratxe García Perez, der er leder af den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, til Politico.

Derudover har tusindvis af mennesker skrevet under på et brev fra en række fremtrædende kvinder, der opfordrer Charles Michel til at trække sig fra formandsposten.

'Ingen må splitte EU ad'

Trods forsøg på at lægge låg på striden er den kun blevet ved med at vokse.

Sent mandag eftermiddag mødtes Ursula von der Leyen og Charles Michel så for første gang siden turen til Ankara, og her var budskabet fra kommissionsformandens side ikke til at tage fejl af:

Det må aldrig nogensinde ske igen, og de skal blive bedre til at samarbejde, lød det efterfølgende ifølge kilder tæt på formanden.

Det var Charles Michel i og for sig enig i. I dagene optil havde han selv været på rundtur i flere europæiske medier for at sige undskyld.

Her havde han blandt andet sagt, at han ikke havde kunnet sove i de seneste dage, og at han ville have gjort det hele anderledes, hvis han kunne få lov.

Hans talsperson understregede efterfølgende, at "sådan en episode kommer ikke til at finde sted igen", og tilføjede samtidig, at "ingen bør få lov til at splitte EU".

Og det blev også gentaget, da han sammen med Ursula von der Leyen tidligere i dag skulle forklare situationen over for Europa-Parlamentet.

Hvad den får af konsekvenser, er dog endnu uvist. Men sagen stopper ikke før næste uge, hvor Europa-Parlamentets medlemmer skal vende sagen.

Men spørger man Dacian Ciolos, der formand for den liberale gruppe, hvor både Venstre og De Radikale sidder med, er der én klar lære af #sofagate:

- Vi bliver nødt til at reformere og styrke EU’s stemme i verden, siger han.

I næste uge skal Ursula von der Leyen og Charles Michel igen diskutere sagen med europaparlamentarikerne. (Foto: Francisco Seco © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk