Soldat ville til Sydkorea: Flygtede gennem minefelter i Nordkorea

En ung nordkoreansk soldat har foretaget en sjælden flugt gennem minefelterne i den militariserede zone.

En nordkoreansk soldat på 18-19 år har foretaget en sjælden flugt gennem minefelterne ved en af verdens bedst bevogtede grænser for at komme til Sydkorea, oplyser kilder i det sydkoreanske forsvarsministerium.

Soldaten overgav sig til sydkoreanske grænsevagter efter at have gået over grænsen i Hwacheon nordøst for den sydkoreanske hovedstad Seoul.

- Han sagde til grænsevagterne, at han ville hoppe af, siger en talsmand for det sydkoreanske forsvarsministerium.

Ikke et skud er affyret

Episoden har forværret den spændte stemning mellem grænsevagterne i de to lande ved den demilitariserede zone, men der er ikke blevet affyret et eneste skud, skriver nyhedsbureauet Yonhap.

Den demilitariserede zone er fire kilometer bred og 248 kilometer lang. Den er sikret med pigtråd, og der er lagt miner ud i området. Tusindvis af soldater er sat ind i overvågningen af området på begge sider.

Hvert år flygter hundredvis af nordkoreanere til Sydkorea, men de fleste kommer via Kina. Det er sjældent, at nordkoreanere flygtet gennem den demilitariserede zone. Den seneste vellykkede flugt gennem området fandt sted i 2012.

Telefoner så afhoppere kan ringe

På den sydkoreanske side af grænsen er der opstillet telefoner, så afhoppere fra Nordkorea kan ringe og bede om hjælp, når de er kommet over grænsen.

Det nordkoreanske militær har ifølge Yonhap forstærket minefelterne i år i et øjensynligt forsøg på at få bragt antallet af flygtninge ned.

I august sidste år svømmede to nordkoreanere på flugt fra undertrykkelse og ekstrem fattigdom over Den Gule Flod til et sydkoreansk grænseområde.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter