Som 20-årig sprang Harry ud i faldskærm ved D-dag: 'Verden krævede, at unge mænd var villige til at dø'

Veteran fra landgangen i 2. verdenskrig sprang som 94-årig igen ud over Normandiet.

Harry Read var 20 år gammel, da han 6. juni 1944 sprang ud i faldskærm over Normandiet. Onsdag aften sprang den 95-årige brite igen. (Foto: Peter Nicholls © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Det er torsdag 75 år siden, at de allierede styrker gik i land i Normandiet og indledte felttoget mod Tyskland for at nedkæmpe nazisterne.

USA's præsident, Donald Trump, er der, og det er den afgående britiske premierminister, Theresa May, og den franske præsident, Emmanuel Macron, også.

Der plejer også at være veteraner til årsdagene for D-dagen, men der bliver færre og færre af dem.

To af dem, der stadig lever, er 94-årige John Hutton og 95-årige Harry Read.

Allerede onsdag aften var de med til at markere årsdagen, da de klædt i rødt sprang i faldskærm over den nordfranske himmel.

  • Veteran fra D-dag Harry Read udfører i en alder af 95 år et tandemspring over det samme område, som han for 75 år siden en tidlig morgen sprang ud som faldskærmssoldat som led i de allieredes invasion i Normandiet i Frankrig. (Foto: Cpl Jamie Hart © Scanpix)
  • Da Harry Read landede i Normandiet i 1944 sammen med omkring 280 andre faldskærmssoldater, var det med den mission at tage kontrollen med broer og veje og forbedrede landgangen, der fandt sted samme morgen. (Foto: Corporal Robert Weideman © Scanpix)
  • Mange faldskærmssoldater mistede livet ved D-dag, da de blev spredt, og mange blev opdaget af de tyske soldater. I går gik landingen dog godt for Harry Read. (Foto: Cpl Jamie Hart © Scanpix)
  • D-dag gav de allierede styrker adgang til det besatte Europa og var med til at føre til afslutningen på 2. verdenskrig. (Foto: Cpl Jamie Hart © Scanpix)
  • Et britisk Spitfire-fly passerer hen over himlen som led i fejringen af årsdagen for D-dag. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)
  • En konvoj af flådefartøjer på vej fra England til Normandiet for at markere årsdagen for landgangen, der kostede mange livet. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)
  • Tyske soldater tager del i en ceremoni på den tyske kirkegård i Normandiet. Mange tyske soldater mistede livet i kampene. (Foto: Jean-Francois Monier © Scanpix)
  • Tyske, amerikanske og franske soldater deltager i den fælles ceremoni på kirkegården i La Cambe i Frankrig. (Foto: Jean-Francois Monier © Scanpix)
1 / 8

'Strengt nødvendigt'

Read var blot 20 år gammel, og Hutton kun en teenager, da de tidligt om morgenen den 6. juni 1944 sprang ud fra deres transportfly som del af det britiske luftvåbens sjette division.

- Det var en anden verden dengang. Det var en verden, der krævede, at unge mænd som mig selv var villige til at dø for en civilisation, som var værd at leve i, siger Harry Read.

- Derfor var det strengt nødvendigt for unge mænd som mig at sætte livet på spil.

- I dag var mit liv dog ikke på spil, siger han om onsdagens tandemspring, som han beskriver som "helt igennem fornøjeligt".

Det var fortrinsvis amerikanske, britiske og canadiske soldater, der gik i land på D-dagen.

Vendte krigen

De blev mødt af miner og bombefælder på strandene. Og fra betonbunkere på strandene åbnede tyskerne ild.

Omkring 3.400 allierede soldater blev dræbt eller meldt savnet den 6. juni.

Der er ingen sikre tal om de tyske tab. Nogle kilder siger 4.000, andre siger 9.000 på D-dagen.

Operation Overlord, som den omfattende operation blev kaldt, var et afgørende vendepunkt i 2. verdenskrig og bidrog til Nazitysklands nederlag i maj 1945.

- Landgangen i Normandiet for 75 år siden var et eksempel på historisk internationalt samarbejde, sagde den britiske premierminister, Theresa May, i en tale onsdag, hvor hun hyldede veteranerne, der "kæmpede for at sikre den frihed og fred, vi nu nyder".

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk