Som det første land i verden: Israel lukker ned for anden gang

Den israelske coronanedlukning falder oveni jødisk nytår.

De israelske virksomhedsejere står til en ny økonomisk mavepuster. I dag lukker landet ned for anden gang. (Foto: Jack guez © Scanpix)

Normalt er der lagt op til store familiefester i Israel, når størstedelen af landets befolkning markerer det jødiske nytår, Rosh Hashanah.

Men i år bliver det noget anderledes.

Her til eftermiddag er en streng nedlukning nemlig trådt i kraft, netop som fejringen af den store højtid begynder.

Nedlukningen betyder blandt andet, at skoler, børnehaver, restauranter, træningscentre, shoppingcentre, frisører og hoteller lukker, og at indendørs forsamlinger på over 10 mennesker bliver forbudt.

Samtidig må man ikke befinde sig i andres hjem, og så må israelerne som hovedregel ikke bevæge sig mere end en kilometer meter væk fra deres eget hjem i løbet af de næste tre uger eller endnu længere.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som den israelske regering sendte ud i går.

Israels coronarestriktioner

  • Personer må som hovedregel ikke bevæge sig mere end en kilometer væk fra deres hjem. Der er dog undtagelser. For eksempel hvis man skal på arbejde et sted, hvor man ikke har kundekontakt. Man må også bryde distanceforbuddet for eksempelvis at handle og dyrke motion i det fri.

  • Kvinder må gerne bryde forbuddet for at gennemføre renselsesritualet mikveh.

  • Skoler og daginstitutioner holder lukket.

  • Man må kun besøge andres hjem for at give assistance.

  • Alle virksomheder, der modtager kunder, skal holdes lukket. Forretninger som supermarkeder, apoteker og vaskerier er undtaget.

  • Man må gerne deltage i gudstjenester inden for en kilometer af hjemmet, men synagogernes skal overholde bestemte pladskrav.

  • Den offentlige transport kører på lavt blus og med lav kapacitet.

Regeringen har valgt at lukke landet ned for anden gang, efter coronasmitten i Israel har taget et voldsomt nøk opad de seneste uger.

I løbet af denne uge har landet registreret flere end 29.000 nye coronatilfælde.

Vækker utilfredshed i befolkningen

I skrivende stund har 1.169 personer i Israel mistet livet som følge af covid-19, mens der i øjeblikket er over 46.000 aktive smittetilfælde.

Landet er tidligere blevet fremhævet for sin effektive håndtering af coronakrisen. Siden er regeringen dog blevet beskyldt for at have løsnet restriktionerne for hurtigt, og landet har nu en af verdens højeste infektionsrater, påpeger BBC.

I en tale til befolkningen onsdag aften, indrømmede landets præsident, Reuven Rivlin, at regeringen ikke har gjort nok for at bekæmpe smitten.

- I stolede på os, og vi svigtede, sagde han ifølge The Guardian.

- Det her er en ny chance, og vi skal gribe den, fordi vi vil ikke, frygter jeg, få en tredje.

- Jeg forstår den følelse af forvirring, usikkerhed og angst, som mange har i øjeblikket, fortsatte han og undskyldte for, at han selv brød loven ved at få besøg af sin datter under landets første nedlukning i april.

  • Demonstranter var i går på gaden i kystbyen Tel Aviv for at vise deres utilfredshed med premierminister Benjamin Netanyahu og udsigten til en ny nedlukning af samfundet. (Foto: Jack guez © Scanpix)
  • Her til eftermiddag er nedlukningen så trådt i kraft, og politiet har etableret checkpoints i byen for at kontrollere borgernes bevægelsesfrihed. (Foto: Jack guez © Scanpix)
1 / 2

Også internt er der utilfredshed, påpeger The Guardian. Avisen peger på, at dele af det sekulære Israel er stærkt utilfredse med, at den israelske regering, der er afhængig af flere ultra-ortodokse politikere, tvinger tusinder af virksomheder til at lukke, samtidig med, at man har tilladte religiøse arrangementer.

Omvendt kan de ultra-ortokdokse jøder, der typisk bor mere tæt og er blevet hårdere ramt af udbruddet, føle, at de bliver bebrejdet for spredningen af virusset.

Budskabet fra præsident Rivlin er, at israelerne bør stå sammen i denne svære tid.

- Vi kommer ikke til at sejre ved at pege fingre eller komme med giftige beskyldninger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter