Somalia: Ingen ny præsident i dag

Præsidentvalget i Somalia i dag er blevet udsat i sidste øjeblik.

  • Det er ikke én borger - én stemme princippet, der er anvendt ved valgene i Somalia i denne måned. Det er 14.000 klan-udpegede valgmænd, der afgører sammensætningen af parlamentet. Og det er parlamentet der udpeger præsidenten. (Foto: © SIMON MAINA, Scanpix)
  • En kraftig bilbombe raserede lørdag en markedsplads i Mogadishu. Den skrøbelig stat er stadig ikke i stand til at give indbyggerne sikkerhed. (Foto: © Mohamed Abdiwahab, Scanpix)
  • Over 22.000 soldater, udstationeret af lande fra den Afrikanske Union, har bidraget afgørende til at drive al-Shabab ud fra de større byer. (Foto: © SIMON MAINA, Scanpix)
  • Et lys i mørket: Fiskerne er igen begyndt at hente deres fangst i Det Indiske Ocean. (Foto: © FEISAL OMAR, Scanpix)
1 / 4

Medlemmerne af Somalias nyvalgte parlament skal vælge præsidenten, men anklager om korruption og uregelmæssigheder i parlamentsvalget har fået valgmyndigheden til at hugge bremserne i.

Valget til de to kamre i Somalias parlament skulle være kronet i dag med valget af en ny præsident. Det skulle være en understregning af, at Somalia efter årtiers ødelæggende borgerkrige og statens totale sammenbrud, er på vej til at blive stabiliseret.

Terror

Virkeligheden er en anden. Den islamistiske terrororganisation al-Shabab står stadig stærkt uden for de større byer, og kan når som helst slå til - også i hovedstaden Mogadishu. I lørdags blev mindst ti dræbt, da en bilbombe eksploderede på en markedsplads i byen.

Og selve valget er blevet en understregning af, at det fortsat er Somalias magtfulde klaner og underklaner, der med forskellige metoder deler magten mellem sig.

Valgmetoden illustrerer problemet: De 275 medlemmer af parlamentets underhus er valgt af 14.025 valgmænd, der er udpeget af de traditionsbaserede klaner og underklaner. Overhusets 54 medlemmer udpeges af forsamlinger i regionerne, der også er udpeget af klanerne. Som toppen på dette system, vælges præsidenten af de to kamre i parlamentet.

Men valget til underhuset, der blev afviklet tidligere i denne måned, er ikke afsluttet fordi der flere steder er klaget over korruption og uregelmæssigheder.

Pladser for penge

Ifølge Somalias generalauditør Nur Jimale Farah er sæder i underhuset blevet handlet for bestikkelser, der går fra 5.000 til 30.000 dollar.

Klager skal undersøges og afgøres, inden præsidentvalget kan gennemføres.

Det vil ske inden årets udgang siger formanden for valgmyndigheden, men situationen er spændt. Men udsættelsen styrker ikke tilliden til Somalias politiske institutioner.

For den siddende præsident, Hassan Sheikh Mohamoud, anklages for at bruge alle midler til at chikanere de øvrige præsidentkandidater i forsøget på at sikre sig genvalg - og pengestærke udenlandske spillere forsøger at vinde indflydelse.

Tyrkiet og Qatar har postet store summer i kandidater, der står det muslimske broderskab nær, mens Saudi Arabien og De forenede Arabiske Emirater finansierer politikere, der hælder til saudiernes strengt konservative religiøst-politiske fortolkning, kendt som wahabisme.

'Al-Shabab et symptom'

- Årsagen til Somalias problemer er ikke al-Shabab, mener en af præsidentkandidaterne - Abdirahman Abdishakur Warsame, der har været minister for planlægning i en tidligere regering.

Det er misbrug af det politiske system til fordel for klan-interesser, der driver almindelige mennesker til at slutte sig til terrorbevægelsen, mener han.

- Jeg ser al-Shabab som et symptom, ikke som den virkelige årsag. Skal der skabes fred i Somalia, er den afgørende udfordring korruptionen i erhvervslivet, sikkerhed og politik, for det er den der får al-Shabab til at trives, siger kandidaten.