Sommeren er lige om hjørnet, men EU's nye coronapas går svær fremtid i møde

Europa-Kommissionen frygter, at EU-landene vil ende med flere forskellige coronapas, hvis ikke der kan landes en aftale om det fælles corona-certifikat.

Det er ikke mindst de store turistlande i Sydeuropa, heriblandt Grækenland, der har presset på for at få det nye certifikat. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © Scanpix)

Der er ikke mange måneder til, at Europa begynder at gå på sommerferie.

Derved er der heller ikke meget tid at gøre godt med, hvis EU-forhandlerne skal nå at blive enige om det nye covid-19-certifikat, som efter planen skal gøre det lettere for folk at rejse på tværs af landegrænserne.

Men selvom ferietrangen og utålmodigheden er enorm blandt mange europæere, er der flere udfordringer og gråzoner, ikke mindst når det kommer til folks datasikkerhed, der skal tages grundigt højde for, når det kommer til det nye dokument.

Det var et af hovedbudskaberne, da Europa-Parlamentet tidligere på dagen skulle lægge sig fast på sin holdning til det såkaldte digitale grønne certifikat – eller 'coronapas', som det også bliver kaldt – der i løbet af meget kort tid skal forhandles på plads med medlemslandene.

Samtidig pegede flere på, at certifikatet bør kunne bruges til at rejse uhindret rundt i Europa. Det står der intet om i det udspil, som Europa-Kommissionen præsenterede i sidste måned, og det er bestemt ikke noget, medlemslandenes regeringer ønsker.

Derfor er der nu lagt op til svære forhandlinger.

- Alle de politiske grupper i Europa-Parlamentet går ind for, at det bliver behandlet som en hastesag. Og vi er også enige i formålet, nemlig at hjælpe med at genetablere den fri bevægelighed. Men vi skal også have proportionerne med, og vi bliver nødt til at beskytte borgernes grundlæggende rettigheder, lød det fra den spanske socialdemokrat Juan Fernando López Aguilar, der er Europa-Parlamentets chefforhandler på forslaget.

Hvad er pointen?

Certifikatet er kort fortalt en QR-kode, man kan have på sin smartphone eller udprintet på et stykke papir, og som myndighederne så kan scanne.

Her vil det fremgå, om man enten er blevet vaccineret mod covid-19, har været smittet med virusset og derved har dannet antistoffer, eller har fået taget en negativ coronatest. Og hvis man lever op til et af de tre kriterier, er det så tanken, at det skal være lettere at krydse grænserne.

Ifølge udspillet skal det dog stadigvæk være op til de enkelte medlemslande at bestemme, hvem der kan blive lukket ind i landet og på hvilke vilkår – eksempelvis at nyankomne skal i karantæne eller have taget en test, som det er tilfældet i mange lande i dag.

Men certifikatet skal altså sikre, at de grundlæggende corona-oplysninger er ens og kan aflæses, hvad enten man står ved grænsen ved Padborg, i lufthavnen i Paris eller på en græsk ferieø. Og hvis der er særlige indrejseregler, skal være ens for både landsmænd og andre EU-borgere med et certifikat.

Men spørger man hollandske Sophia in 't Veld, der sidder i Europa-Parlamentets liberale Renew-gruppe, giver det ingen mening, at landene skal have mulighed for at fastsætte egne begrænsninger. Man bør i stedet strømline rejserestriktionerne på tværs af landene.

- Hvad er pointen med at have en fælleseuropæisk ordning, når medlemslandene bare kan ignorere certifikatet og lave nationale restriktioner, hvis de får lyst til det? Hvad tror regeringerne egentlig, at borgerne ønsker sig? De ønsker deres frihed tilbage og at rejse. De har brug for sikkerhed og forudsigelighed, for ellers kan man ikke bruge certifikaterne til noget, sagde hun under debatten.

Danmark er et af de lande, der allerede har udviklet et coronapas. Tanken er, at det fremover skal kunne kommunikere med de andre pas på tværs af EU's landegrænser. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Krav om gratis test

Derudover blev spørgsmålet om datasikkerhed nævnt flere gange.

Ifølge chefforhandler Juan Fernando López Aguilar er det blandt andet altafgørende, at certifikatet kommer til at indeholde så få informationer som muligt, så det ikke kan blive misbrugt. Og det bør være de enkelte lande, der skal have ansvaret for oplysningerne.

- Og man skal ikke kunne bruge dataen til andre formål end at sikre den fri bevægelighed, understregede han.

Flere parlamentarikere pegede også på behovet for en udløbsdato, så certifikatet forsvinder efter pandemien. Derudover skal det fortsat være muligt for folk, der enten ikke har et certifikat, eller som ikke vil have et, at rejse rundt i Europa.

Samtidig er det ifølge Juan Fernando López Aguilar vigtigt, at både certifikatet i sig selv og de test, som folk kan blive nødt til at tage for at få det, bliver gratis i alle medlemslande. Det er de nemlig langt fra i dag, og det kan føre til unfair forskelsbehandling.

- Vi kan ikke have en uoverkommelig pris, når et er noget, der bliver påtvunget folk, sagde han.

Europa-Parlamentet har her til aften stemt om forhandlingsmandatet, og resultatet vil ligge klart i morgen. Herefter kan forhandlingerne med medlemslandenes regeringer, som allerede har lagt sig fast på deres mandat, så gå i gang.

Chefforhandler Juan Fernando López Aguilar går efter, at ”folk skal kunne rejse frit igen til juni”.

'Et rent kludetæppe'

Samme deadline har både Europa-Kommissionen og medlemslandenes regeringer.

- Hvis vi ikke bliver enige, får vi en opsplitning i Europa med alle mulige forskellige og uforenelige løsningsmodeller. Det vil være et rent kludetæppe af en masse forskellige dokumenter, som hverken kan blive registreret eller verificeret i andre medlemslande, lød det fra EU’s justitskommissær, Didier Reynders, som understregede, at man allerede er ved at tage hånd om en række af de kritikpunkter, Europa-Parlamentet har rejst.

Medlemslandene har også i deres forhandlingsmandat lagt op til, at der skal være skærpede krav til databeskyttelse, og at certifikatet ikke er en forudsætning for at kunne rejse i Europa. Til gengæld er der ingen, der vil afgive kontrollen med deres indrejseregler.

- Vi er sikre på, at vi under forhandlingerne kan finde nogle passende løsninger med den fart, som borgerne kræver, sagde den portugisiske EU-minister, Ana Paula Zacarias.

Den konservative europaparlamentariker, Pernille Weiss, tror dog, at forhandlingerne bliver sværere, end man lige havde retnet med.

- Man burde allerede sidste år have gået i gang med at udvikle dette certifikat, for der er nogle reele udfordringer i forhold til, hvordan man rent faktisk skal udforme certifikatet. Så jeg kan godt frygte, at det ikke bliver i år, at det for alvor kommer til at hjælpe, siger hun.

Hos Danmarks Rejsebureau Forening holder man nøje øje med forhandlingerne i Bruxelles. Ifølge administrerende direktør Lars Thykier er der i den grad brug for et sådant rejsecertifikat, og han håber ikke, at forhandlingerne nu kommer til at trække i langdrag.

- Det vil ikke være godt for rejselysten, hvis det ikke er kommet på plads, når skolernes sommerferie begynder, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk