I fredags kunne Sveriges statsminister, Stefan Löfven, fejre sin 60 års fødselsdag sammen med familie og venner i sommerhuset udenfor Örnsköldsvik. I dag – kun fem dage senere – er Sveriges socialdemokratiske statsminister i Stockholm. Sommerhus og kortbukser er fortid. Sommerferien er afbrudt for at håndtere den største svenske politiske krise i nyere tid.
Den borgerlige opposition kræver – med opbakning fra Sverigedemokraterna – at hele tre svenske ministre skal gå af som følge af en omfattende it-skandale. Og hvis statsministeren ikke selv agerer og afskediger sine ministre, så vil Riksdagen blive indkaldt til et ekstraordinært sommermøde, hvor et flertal i det svenske parlament vil kunne udtrykke sin mistillid til de tre ministre.
Det er aldrig sket før i svensk politisk historie, at hele tre ministre er blevet mødt med et mistillidsvotum. I nyere tid er en svensk minister blevet tvunget væk af oppositionen – den historie går langt tilbage og var en aflægger af efterforskningen af mordet på Olof Palme.
Dybt alvorligt for Löfven
Tre ministre er ekstraordinært i svensk politik. Og frem for alt så er sagen dybt alvorlig for Stefan Löfven. For oppositionen og Sverigedemokraterna har rettet sigtekornet mod to af de mest populære og troværdige ministre i den svenske regering.
Stefan Löfven selv er ikke videre populær i den svenske befolkning. Men når man ser på målinger i Sverige, så er indenrigsminister Anders Ygeman regeringens mest populære minister, mens forsvarsminister Peter Hultquist er regeringens tredje mest populære minister. Kun overgået af udenrigsminister Margot Wallström.
Så når oppositionen nu kræver både Anders Ygeman og Peter Hultquists afgang – sammen med infrastrukturminister Anna Johansson, som er den minister, som er direkte ansvarlig for den svenske it-skandale, så er det et alvorligt angreb på den socialdemokratisk ledede regering.
Sverige har faste valgperioder. Det er muligt for statsminister Stefan Löfven at udskrive et ekstraordinært valg efter oppositionens krav om tre ministres afgang. Men uanset om Löfven vælger et ekstravalg eller ej, så skal der være et ordinært valg i Sverige i september næste år.
Intern krise i borgerlig alliance
Ser man på meningsmålingerne, så har den borgerlige alliance i lang tid været præget af en intern politisk krise.
Den borgerlige alliance i Sverige består af Moderaterna (konservative), de to liberale partier Liberalerna og Centerpartiet samt Kristdemokraterna. Moderaterna og Kristdemokraterna står meget dårligt i meningsmålingerne, og partilederne for de to partier vil næppe kunne overleve et valg på nuværende tidspunkt. Specielt Moderaterna er i krise og står kun med nød og næppe til at blive Sveriges tredjestørste parti, hvis der var valg nu – efter Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna.
Samlet set ville der ved et valg nu være tæt løb mellem den røde og den blå blok. Med et lille forspring til rød blok. Men ingen af de to vil kunne regere uden et samarbejde over midten – alternativet ville være et samarbejde med Sverigedemokraterna.
For de borgerlige er satsningen med at kræve både Anders Ygeman og Peter Hultquists afgang, at de kan være med til at svække den socialdemokratiske regering forud for valget i september 2018.
Derudover kan it-skandalen være den sag, der måske kan samle den borgerlige oppositon. Der er slået betydelige revner i det borgerlige samarbejde i Sverige, hvor partierne blandt andet er dybt uenige om, hvorvidt en borgerlig regering bør samarbejde med Sverigedemokraterna.
Moderaterna har indledt en flirt med Sverigedemokraterna, men det har ikke givet partiet medvind – sådan som partilederen Anna Kinberg Batra havde håbet. Tværtimod er partiet styrtdykket i meningsmålingerne, sådan at Moderaterna nu er helt nede på 16 procent – kun et par procent over Centerpartiet, som er det parti i alliancen, som er mest klart imod en alliance med Sverigedemokraterna.
It-skandalen kan blive sagen, som kan genoplive Sveriges borgerlige opposition, og som kan tippe meningsmålingerne i retning af et borgerligt flertal ved valget næste år.
Hvad gør Löfven?
Statsminister Stefan Löfven forstår alvoren af sagen og alle venter nu på, hvad der bliver socialdemokraternes modtræk. Infrastrukturminister Anna Johansson vurderes overalt snart at være fortid i svensk politik på grund af hendes direkte ansvar for it-skandalen.
Det store spørgsmål er, hvordan Stefan Löfven håndterer mistillidserklæringen til de to øvrige ministre.
Vil han bede dem om at gå? Vil han afvente et ekstraordinært møde i Riksdagen i et håb om at finde en løsning i mellemtiden. Eller vil statsministeren vælge at gøre det, som oppositionen egentlig ikke ønsker – nemlig udskrive et lynvalg?
Uanset hvad Löfven vælger, så er sommerferien foreløbigt sat på pause og svensk politik syder i sommervarmen med en stor politisk krise, som er i fuld gang