Sorg og vrede i Kina efter læge døde af coronavirus: 'Dem, der er tilbage, tør ikke sige deres mening'

Myndighederne forsøger at censurere vrede kommentarer efter Li Wenliangs død.

Li Wenliang før og efter han blev syg af coronavirus på et hospital i byen Wuhan i Kina. (Foto: © LI WENLIANG, Scanpix)

Den kinesiske læge Li Wenliangs død har fået vrede kinesere til at flokkes på sociale medier for at hylde ham - og for skarpt at kritisere myndighedernes håndtering af virusepidemien i landet.

34-årige Li Wenliang var blandt de otte kinesiske læger, der i begyndelsen af januar alarmerede de kinesiske myndigheder om et udbrud af coronavirus i storbyen Wuhan, hvor de arbejdede. Det udløste dog en mundkurv og en reprimande fra politiet, der mente, at lægerne "spredte rygter".

I morges blev Li Wenliang officielt erklæret død som følge af coronavirus, som han blev smittet med på hospitalet, hvor han behandlede patienter, der var syge af virusset. Det har udløst vrede kommentarer på sociale medier som WeChat og Weibo.

- Der har været rigtig mange reaktioner, og helt usædvanligt ser man, at folk både er kede af det, men også vrede på myndighederne, som påstod, at man ikke skulle være bekymret - på trods af, at Li Wenliang advarede om virusset, forklarer Asien-korrespondent Philip Khokhar.

- Der er en stor frustration på de sociale medier i Kina i et omfang, jeg næsten ikke har set før.

Wu Jiang fra Beijing begræder lægen Li Wenliangs død.

- Det var med meget tungt hjerte, at jeg hørte om hans død, da han gav sit liv for os almindelige mennesker. Vi er ekstremt taknemmlige, siger Wu Jiang fra hovedstaden Beijing.

- Jeg er meget ked af det. Dem, der er tilbage, tør ikke sige deres mening, siger Ning Yanqing, der også kommer fra Beijing.

Myndighederne sletter kommentarer om Li Wenliang

Utilfredsheden på de sociale medier er blevet mødt med censur, som det typisk sker i Kina, forklarer Philip Khokhar.

- Myndighederne forsøger at slette de ting, folk skriver om Li Wenliang på diverse sociale medier.

Blandt andet kan man ikke længere bruge hashtagget #Iwantfreedomofspeech i Kina.

I stedet er netbrugerne begyndt at bruge nye hashtag med ordene "kan du gøre det?" og "forstår du?", der er en reference til det brev, som politiet fik Li Wenliang til at underskrive, hvor han blev beskyldt for at sprede falske rygter.

- Myndighederne prøver samtidig at udråbe ham som en slags helt og et bevis på, at lægerne og sundhedspersonalet i Kina gør alt for at bekæmpe dette virus, siger Asien-korrespondent Philip Khokhar.

  • Sørgende mindes Li Wenliang i Hongkong. (Foto: © Anthony Wallace, Scanpix)
  • Li Wenliang bliver mindet i Hongkong. (Foto: © Anthony Wallace, Scanpix)
  • Blomster til ære for afdøde Li Wenliang. (Foto: © YFC, Scanpix)
1 / 3

Kinas myndigheder har meddelt, at man vil indlede en efterforskning.

- Der kommer et politisk efterspil, hvor befolkningen vil stille mange spørgsmål til deres ledere, siger Asien-korrespondent Philip Khokhar.