Sort børnegymnast blev forbigået ved medaljeceremoni - nu raser debatten

En halvandet år gammel video har fået racismedebatten til at blusse op i Irland og på sociale medier.

En ung sort pige blev afvist ved en medaljeceremoni i National Indoor Arena i Dublin. (Foto: © Godofredo A. Vásquez, Associated Press)

Et hold irske børnegymnaster har stillet sig klar til medaljeceremonien foran hundredvis af tilskuere.

Der bliver klappet, mens de glade piger i opvisningsdragten venter spændt på deres deltagelsesmedaljer.

Den kvindelige officiel starter fra en ende af og placerer medaljerne om børnenes hals en efter en.

Men da hun når til den eneste sorte pige i rækken, springer hun hende over og fortsætter med at uddele medaljerne til de andre hvide børn i rækken.

Den sorte pige, som først havde et stort og begejstret smil på læben, fremstår nu meget forvirret.

En fotograf, træneren og andre dommere ser på uden at gribe ind.

Hele optrinnet blev filmet og offentliggjort i marts 2022, men videoen gik viralt i sidste uge. Den har nu over 50 millioner visninger på X, tidligere kendt som Twitter.

- Vi er ofte den eneste sorte familie til gymnastikarrangementer, og det har været meget sårende for os, udtaler den unge piges mor til avisen Irish Independent.

Medaljerne var ”filtret sammen” .

Som svar på at videoen er gået viralt siden sidste uge, offentliggjorde Gymnastics Ireland en udtalelse, hvor de hævder, at konflikten dengang var blevet løst med pigens forældre efter mægling.

De fortæller, at sagen efterfølgende blev afsluttet i august 2023, skriver Irish Independent.

Ifølge The Guardian indebar mæglingsforliget en aftale om, at dommeren, der ignorerede den unge, sorte pige, skal tage et antiracismekursus.

Moren til den unge pige hævder dog, at konflikten ikke er løst, da hendes datter aldrig fik en ordentlig undskyldning dengang.

Hun uddyber, at forbundet havde undladt at publicere en offentlig undskyldning og mener, det var for at "dække" over den dommer, som uddelte medaljerne.

En skriftlig undskyldning på én linje, henvendt "til hvem det vedrører", var ikke en oprigtig undskyldning ifølge moren, som nu har taget sagen videre til det etiske organ under det Internationale Gymnastikforbund i Schweiz.

Organisationen sikrer, at overtrædelser af regler og procedurer, heriblandt etiske brud, bliver håndteret på en upartisk måde.

- Nu har millioner af mennesker set videoen. Fra Pakistan til Etiopien kan de se, at dette var forkert, men Gymnastics Ireland kan stadig ikke acceptere det og sige undskyld, fortsætter hun.

Derudover havde mindst to vidner været til stede, idet Una May, administrerende direktør for Sports Ireland, udtaler, at dommeren, der ignorerede den eneste sorte gymnast, bare havde fået medaljerne "filtret sammen". Det oplyser The Guardian.

Gymnastiklegende retter kritik mod forbundet

Videoen har rejst en stor bølge af kommentarer på sociale medier, som har været kritiske over for det irske gymnastikforbund, og som har fået racismedebatten i Irland på dagsordenen.

Selvom den unge pige var såret over situationen, så fik hun efter hændelsen et lille plaster på såret, som fremkaldte både glædens tåre og skrig fra den unge pige.

Hun har nemlig fået en personlig videobesked fra den syvdobbelte olympiske medaljevinder Simone Biles.

Den amerikanske Simone Biles poserer med sine fem guldmedaljer som hun vandt ved FIG Artistic Gymnastics World Championships, den 13. oktober 2019. (Foto: © Marijan Murat, Scanpix Denmark)

- Jeg vil fortælle dig, at jeg så, hvordan du for nylig blev behandlet til dit GymStart arrangement. Jeg var fuldstændig chokeret og ville fortælle dig, at du fortjener en medalje ligesom alle de andre piger. Jeg ved, at du har arbejdet utrolig hårdt for sporten, og jeg ville gerne sige, at jeg støtter dig herfra. Sender dig mit allerbedste, og du skal vide, at der er så mange af os her for at støtte dig, sagde Simone Biles i den private video.

Da videoen af den sorte pige begyndte at florere på sociale medier igen i sidste uge, skrev Simone Biles på sin X-profil, at videoen knuste hendes hjerte.

- Der er ikke plads til racisme i nogen sport eller overhovedet, skrev hun.

"Det der skete, burde ikke være sket"

Gymnastics Ireland har siden videoens genpublicering i denne uge offentliggjort endnu en undskyldning til den unge sorte pige og hendes familie.

- Vi vil gerne undskylde uforbeholdent over for gymnasten og hendes familie for den uro, der er blevet forårsaget af hændelsen, sagde Gymnastics Ireland i en erklæring offentliggjort på forbundets hjemmeside mandag.

- Det, der skete på dagen, burde ikke være sket, og det er vi dybt kede af, uddyber de i erklæringen, og understreger, at de fordømmer enhver form for racisme.

Derudover har det irske sportsministerium mandag udtalt, at den unge gymnast blev "hårdt svigtet" og at de fordømmer den langsomme reaktion fra Gymnastics Ireland.

Mange brugere på sociale medier, har undret sig over, hvorvidt episoden har fået konsekvenser for den dommer, som ignorerede den eneste sorte pige i rækken.

Gymnastics Ireland har dog udtalt, at den pågældende dommer besluttede, at hun ikke vil forny sit medlemskab hos Gymnastics Ireland i august 2022. Dommeren blev heller ikke sanktioneret af organisationen.