Sort mand blev skudt på parkeringsplads: Nu sigtes betjent for drab

Afskediget politibetjent er blevet sigtet for drab på Rayshard Brooks ved en fastfoodrestaurant.

Der har været demonstrationer i Atlanta, siden den sorte mand blev skudt i ryggen på en parkeringsplads. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)

Anklagemyndigheden i den amerikanske storby Atlanta sigter den politibetjent, der var involveret i anholdelsen af den sorte mand, 27-årige Rayshar Brooks, der døde kort efter.

Betjenten er blevet sigtet for i alt 11 forhold, herunder drab på Rayshard Brooks, der mistede livet på en parkeringsplads foran fastfoodrestauranten Wendy's.

Ifølge anklageren skød betjenten den unge mand i ryggen to gange for så at sparke ham, mens han lå på jorden.

Episoden kom, bare få uger efter at store protester har bredt sig i store dele af USA, efter at den sorte mand George Floyd mistede livet under en brutal anholdelse i Minneapolis.

Episoden med Rayshard Brooks tændte nyt liv i protesterne i Atlanta, hvor der har været voldsomme demonstrationer, og Wendy's-restauranten blev brændt ned i lørdags.

Wendy's er brændt ned. Brooks blev anholdt på parkeringspladsen. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Tog strømpistol fra betjent

Rayshard Brooks var tilsyneladende faldet i søvn bag rattet i sin bil, mens han ventede på sin mad fra fastfoodrestauranten Wendy's. Da politiet ankom til stedet, modsatte han sig anholdelse efter en positiv spiritustest.

Det endte i tumult, og en video viser, at Rayshard Brooks fravrister en af betjentene en strømpistol og løber sin vej.

En af betjentene jagter ham, og da Rayshard Brooks vender sig om og retter strømpistolen mod betjenten, bliver han skudt og dræbt.

Atlantas borgmester, Keisha Lance Bottoms, har ifølge The New York Times udtalt, at Rayshard Brooks' brug af strømpistolen ikke retfærdiggør, at betjenten dræber ham.

Hurtig reaktion fra politiet

Der gik mindre end 24 timer fra episoden på parkeringspladsen, til politichefen i Atlanta trak sig fra jobbet.

Den betjent, der nu er sigtet for drab, er allerede blevet fyret, og den anden er blevet sat på andre opgaver.

Det er delstaten Georgias efterforskningsagentur, Georgia Bureau of Investigation, der undersøger sagen.

Se nogle af forklaringerne på, at den sorte befolkning i USA er særligt udsat, når politiet tager hårdhændede metoder i brug: