SOS Børnebyerne undersøger sager om misbrug i 20 lande: 'Vi har svigtet vores ansvar'

Sagerne er blandt andet foregået i lande, der modtager støtte fra danske faddere.

Der er fundet problemer i en lang række lande (Arkivfoto). (Foto: MONICAH MWANGI © Scanpix)

Overgreb, korruption og misbrug.

Det er nogle af de ting, der er kommet frem, efter der er foretaget to eksterne undersøgelser hos SOS Børnebyerne.

Det oplyser organisationen selv.

Udmeldingen kommer, efter en indledende rapport i slutningen af april fandt flere problematiske forhold i 20 af de 136 lande, som SOS Børnebyerne arbejder i.

Den blev bestilt sidste år, efter de første beskyldninger om misbrug dukkede op for tre år siden, skriver Ritzau.

Undersøgelserne afdækker, at organisationen i flere tilfælde ikke har levet op til deres løfte om at sikre børns beskyttelse, lyder det fra organisationen.

Her peger man på, at enkeltsager om overgreb, korruption og misbrug af midler ikke blev håndteret ordentligt, og i flere tilfælde er whistleblowere ikke blevet taget seriøst eller har oplevet, at der blev lagt låg på kritisable hændelser.

I alt undersøges 22 specifikke sager fra 1990'erne og frem til i dag.

Direktør: Vi har svigtet vores ansvar

Flere af sagerne er foregået i lande, hvor driften blandt andet er finansieret med støtte fra danske faddere, fortæller Mads Klæstrup Kristensen, der er direktør i SOS Børnebyerne i Danmark.

Det gælder Tanzania, Cambodja, Kenya og Somaliland, siger direktøren, der peger på, at sagerne drejer sig om vold, omsorgssvigt, overgreb og korruption.

- Jeg synes, at vi har svigtet vores ansvar, fordi vi lever af, at folk har tillid til, at vi har 100 procent styr på tingene hele vejen ned til jorden og ud til de børn, vi hjælper, siger han, og fortsætter:

- Men det er klart, at det ikke er danske medarbejdere, der har svigtet. Det er et tillidsbrud, hvor vi også mener, at vi er blevet svigtet af de mennesker, som vi har givet et ansvar, siger han.

Mads Klæstrup Kristensen siger, at der blandt andet er tale om overgreb begået af større børn mod mindre børn og misbrug af støttemidler, hvor et skolebyggeri eksempelvis ikke er kommet i udbud, og kontrakten i stedet er blevet givet til nogen i omgangskredsen.

- Der må ikke være tvivl om, at tingene er snorlige, at pengene går til det, de skal, og at børnene, vi vil drage omsorg om, bliver behandlet ordentligt, siger direktøren, der siger, at der blandt andet vil blive udpeget ombudsmænd i alle lande, hvor organisationen opererer for at komme problemerne til livs.

- Når noget går galt, kommer vi til at placere ansvaret højere oppe i vores system, og vi kommer til at lytte mere til børn eller andre, der melder om den mindste mislyd i vores organisation på jorden, siger han.

Flere af sagerne er foregået i lande, hvor driften blandt andet er finansieret med støtte fra danske faddere, fortæller Mads Klæstrup Kristensen, der er direktør i SOS Børnebyerne i Danmark. Arkivfoto. (Foto: © Reuters Photographer / Reuters © Scanpix)

Seniorforsker: Dybt alvorligt

Meldingen om undersøgelserne fra SOS Børnebyerne siger noget om sagens alvor, vurderer Adam Fejerskov, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

- Det er først og fremmest et udtryk for, at det her er dybt alvorligt, siger han.

- De har ansvaret for at gøre livet bedre for børn, og når det modsatte sker - som det tyder på med reel misbrug af børn - så er det selvfølgelig dybt tragisk, siger seniorforskeren.

Han peger på, at organisationen er afhængig af tillid fra faddere rundt omkring i verden, men også fra børnene, som de arbejder med.

- Når den tillid bliver brudt i så høj grad, som det lader til at være tilfældet her, så er det naturligvis alvorligt.

Han mener, at flere dele af sagen giver anledning til bekymring.

- Sagen er bekymrende og problematisk, fordi den først og fremmest handler om, at SOS har svigtet sin kerneopgave, som er at beskytte børnene, som de tager sig af. Men også at det lader til, at det er noget, der er sket på tværs af flere lande, så der ikke bare er tale om et enkelt råddent æble, siger han.

En tredje bekymring er, at problemerne ikke kun omhandler de pågældende sager, men også måden, de er blevet håndteret på. For eksempel ved at meldinger fra whistleblowere ikke er blevet taget alvorligt.

- Det er i sig selv enormt bekymrende, siger seniorforskeren.

Organisationen bør nu gå ned i detaljerne i samtlige sager, der er kommet frem og gøre en indsats for at opstøve tilfælde, der ikke er kommet frem, siger Adam Fejerskov.

SOS Børnebyerne oplyser, at man nedsætter en uafhængig ekspertkommission, som skal behandle både tidligere og nuværende sager om brud på børns beskyttelse, korruption, misbrug af midler og brud på SOS Børnebyernes retningslinjer og procedurer.

Kommissionens rapport forventes at være færdig i anden halvdel af 2022, og SOS Børnebyerne vil kompensere ofrene fra en særligt oprettet fond "på flere millioner euro", beretter Ritzau.

FacebookTwitter