Sovepiller kan dræbe

Risikoen for en for tidlig død stiger med op til fem gange for dem, der spiser sovepiller. Det fastslår en ny videnskabelig rapport.

Risikoen for en for tidlig død stiger med op til fem gange for dem, der spiser sovepiller.

Det fastslår en ny videnskabelig rapport skrevet af amerikanske videnskabsfolk og offentliggjort i Storbritannien i British Medical Journal Open.

De skræmmende konklusioner kommer oven på en flereårig såkaldt observationsundersøgelse, hvor man sammenholdt dødeligheden mellem 10.000, der tager sovemedicin, og 23.000, der ikke gør.

Klar advarsel

I gennemsnit var risikoen for at dø mere end fire gange højere, og forskerne er særligt bekymrede over, at selv den gruppe, der kun brugte sovepiller sjældent (cirka 18 piller årligt), mere end tredoblede sandsynligheden for en for tidlig død.

Det er endnu ikke klarlagt, hvad det er i de mange typer sovemedicin, der er så farligt. Men advarslen i rapporten er klar.

"De relativt begrænsede goder, denne type medicin tilbyder, står slet ikke i proportion med de farer, indtagelse medfører", konkluderes der.

Søvnproblemer

Flere eksperter rundt om i verden mener, at der nu er basis for endnu en gennemgang af vores hyppige brug af sovepiller.

I Storbritannien klager hver fjerde over søvnproblemer, og i 2010 blev der næsten udskrevet 10 millioner recepter på sovemedicin.

I USA menes det, at op mod 10 procent af befolkningen bruger sovemedicin, og rapportens forfattere mener, at sovepillerne alene i 2010 forårsagede op mod en halv million ekstra dødsfald.

Ingen panik

Trods de alarmerende tal maner eksperter til ro.

- Der er ingen grund til panik. Det sidste, vi ønsker, er, at patienter abrupt stopper med at tage sovepiller med alle de søvnløshedsproblemer, det medfører. Men det kan være en god ide at bringe problemstillingen op med sin læge, siger professor Malcom Lader fra Kings College i London.

Man har længe vidst, at indtagelse af sovemedicin over en længere periode ikke var tilrådeligt. Men den netop udgivne rapport stiller spørgsmål ved, om selv kort tids indtagelse bør tilrådes.

Behov for forskning

Rapportens forfattere (forskere under ledelse af Daniel Kripke fra Scripps Clinic Viterbi Family Sleep Centre i La Jolla, Californien) erkender, at der er brug for endnu mere forskning på området, blandt andet fordi man ikke præcist ved, hvad det er så farligt.

Flere eksperter har påpeget, at det ikke nødvendigvis er noget i selve sovemedicinen, men den effekt, pillerne har på visse menneskers gøren og laden, der er problemet.