SpaceX sender rumkapsel i kredsløb: Til sommer kan USA igen sende astronauter afsted

Siden rumfærgernes pensionering for otte år siden er amerikanere blevet sendt op fra Rusland.

Den private rumfartsvirksomhed SpaceX sendte lidt før ni dansk tid en rumkapsel i kredsløb fra Florida.

Den er nu på vej til at mødes med den internationale rumstation ISS, som den når i løbet af i morgen.

Rumkapslen "Dragon" var under testaffyringen ubemandet. Men den er skabt til at transportere mennesker, og kan blive godkendt til det allerede til sommer.

Når det sker, kan USA efter otte års pause igen sende astronauter op, i stedet for at købe sig plads på russiske Soyuz-fartøjer.

Raketopsendelsen set fra Vero Beach i Florida. (Foto: STRINGER © Scanpix)

For SpaceX, som blev stiftet af iværksætteren Elon Musk med det eksplicitte formål at sende mennesker i rummet, er morgenens opsendelse et af de største øjeblikke i selskabets 17 år lange historie.

- Bemandet rumfart er i sidste ende SpaceX' grundlæggende mission. Der er intet som er vigtigere for os end denne bestræbelse, siger vicepræsident i SpaceX Hans Koenigsmann til BBC.

'Ripley' fra Alien er testpilot

Imens der altså ikke er mennesker ombord på Dragon-rumfartøjet, bærer det alligevel en enkelt passager, som er placeret, så den kigger ud af en af kapslens vinduer.

Det er en såkaldt crash-test dukke, som har fået navnet Ripley efter skuespilleren Sigourney Weavers figur i science fiction filmserien "Alien".

Sammen med andet avanceret udstyr skal "Ripley" indsamle målinger af, hvordan den nye rumkapsel påvirker sine passagerer.

Video grab af "Ripley" under morgenens opsendelse. (Foto: ho © Scanpix)

Dragon har også omkring 200 kilo forsyninger ombord, som den skal aflevere til den internationale rumstation, før den igen vender tilbage til jorden.

Dagens opsendelse bliver den eneste test af selve opsendelsen. Til juni er der dertil planlagt en test af kapslens nødsystemer, hvis en opsendelse går galt.

Går alt efter planen, forventer NASA at sende to astronauter op med Dragon til juli.

Rumfærge brændte op med syv ombord

Nasa pensionerede sine sidste tre rumfærger i 2011, trods at de havde fløjet mindre end halvdelen af hvad de var designet til.

Det var otte år efter at rumfærgen Columbia brændte op i atmosfæren, og besætningen på seks amerikanere og en israeler blev dræbt.

Årsagen til pensioneringen var dog økonomi - rumfærgerne var ekstremt dyre i drift.

Siden pensioneringen har USA betalt 80 millioner dollars - over en halv milliard kroner til dagens vekselkurs - per sæde på russiske soyuz-fartøjer, når landet skulle sende sine astronauter til den internationale rumstation.

En glad Elon Musk, som er grundlæggeren af SpaceX, efter den vellykkede opsendelse. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Samtidig indgik NASA milliardkontrakter med SpaceX og Boeing, så de kunne udvikle bemandet rumfart.

Projekterne har været forsinket gentagne gange. Men med dagens opsendelse er USA snart klar til igen at sende mennesker i rummet.

Boeings Starliner-projekt forventes tidligst til april at gennemføre sin første ubemandede opsendelse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter