Spændinger tager til mellem lande i Det Sydkinesiske Hav

Filippinerne har pågrebet kinesisk fiskerbåd med besætning, mens Vietnam beskylder Kina for aggressiv adfærd.

Situationen i Det Sydkinesiske Hav ser ud til at eskalere, efter at Filippinerne har pågrebet en kinesisk fiskerbåd og dens besætning, mens Vietnam beskylder Kina for at sejle to skibe ind i to vietnamesiske fartøjer med vilje.

Det er territoriale stridigheder, der længe har skabt spændinger i området, som har store olie- og gasrigdomme.

Tirsdag tog filippinsk politi en kinesisk båd i sin varetægt. Om bord på båden var 11 besætningsmedlemmer og 500 skildpadder, hvoraf nogle var døde. Flere skildpaddearter er beskyttet og fredet af filippinsk lov.

Pågribelsen har fået Kinas udenrigsministerium til at kræve de kinesiske besætningsmedlemmer udleveret.

- Filippinerne bør stoppe disse provokerende handlinger, siger ministeriets talskvinde Hua Chunying onsdag.

Samtidig anklager Vietnam Kina for at sejle direkte ind i vietnamesiske fartøjer med vilje.

- Den 4. maj kolliderede to kinesiske skibe bevidst med to vietnamesiske vagtfartøjer. Det var skibe fra Kina, der fik hjælp fra luften, som forsøgte at intimidere vietnamesiske skibe. Vandkanoner blev også anvendt, siger Tran Duy Hai, embedsmand i Vietnams udenrigsministerium.

Ifølge Hai blev Vietnams fartøjer beskadiget ved angrebet. Landet har nu henvendt sig til de kinesiske myndigheder og afventer svar. Det er ikke udelukket, at Vietnam vil tage affære internationalt i kølvandet på episoden.

Seks asiatiske lande gør krav på hele eller dele af området i Det Sydkinesiske Hav. Det drejer sig om Kina, Vietnam, Filippinerne, Malaysia, Brunei og Taiwan.

/ritzau/Reuters