Spændinger tager til: USA advarer om flyvninger i Den Persiske Golf

Irans udenrigsminister siger, at landet ikke søger en krig.

USA har som følge af den påståede trussel fra Iran øget sin tilstedeværelse i Mellemøsten og blandt andet sendt krigsskibet USS Arlington og et missilbatteri afsted. (Foto: MCSN JASON WAITE © Scanpix)

Den amerikanske luftfartsmyndighed FAA advarer landets kommercielle flyselskaber om, at deres fly risikerer at blive "fejlberegnet" og "fejlidentificeret" på vej over Den Persiske Golf og Omanbugten.

Advarslen kommer på "grund af forhøjet militær aktivitet og øgede politiske spændinger i regionen", skriver Federal Aviation Administration i en vejledning.

Her fremgår det også, at flypersonel i området kan opleve GPS-forstyrrelser og blokering af kommunikationssystemer.

Frygten for en mulig konflikt mellem USA og Iran har fået grobund, efter at USA's regering har afsendt flere krigsskibe og bombefly til Mellemøsten som svar på en ubekræftet trussel om et iransk angreb på amerikanske interesser.

Her til eftermiddag udtaler Irans udenrigsminister Mohammed Javad Zarif dog til Irans statslige nyhedsbureau IRNA, ifølge AP, at Iran "ikke søger krig".

Zarif udtaler endvidere, at selvom USA's præsident Donald Trump har sagt, at han heller ikke ønsker en krig, så er der "nogen, der har sat sig rundt om ham", der presser på for at få en konflikt.

Borgere og medarbejdere hjemkaldes

Truslen om et iransk angreb, som USA ikke har begrundet konkret, fik forleden regeringen i Washington til at hjemkalde alle ansatte, der ikke er yderst nødvendige, fra USA's ambassade og konsulat i Irak.

I Irak er sikkerhedsniveauet desuden hævet for omkring 200 udsendte danske soldater på den amerikanske Al Asad Air Base, meddelte Forsvaret for to dage siden.

Også golfstaten Bahrain har angiveligt reageret på de øgede spændinger. Reuters citerer landets statslige nyhedsbureau for, at landets statsborgere i både Irak og Iran nu opfordres til at forlade de to lande øjeblikkeligt af "sikkerhedsårsager".

Olieselskabet Exxon Mobil har i dag evakueret alle udenlandske arbejdere fra et oliefelt i Basra i Irak, skriver AP.

Her har det amerikanske konsulat været lukket i månedsvis på grund af et raketangreb, som USA anklager iranskstyrede shiitiske militser for at stå bag.

I dag skal forsikringsselskabet Lloyds of London desuden have advaret om om stigende risici for skibsfarten i området.

Atomaftale gensidigt droppet

Det vides ikke, hvor konkret eller alvorlig, en mulige trussel om et iransk angreb på amerikanske interesser er.

Anonyme kilder har sagt til den britiske avis The Guardian, at lederen af den iranske revolutionsgardes Quds-styrker har bedt iranskstyrede militser i Irak om at forberede sig på "stedfortræderkrig".

Men over for samme avis har en topofficer fra den britiske hær afvist, at sikkerhedssituationen har ændret sig.

De forhøjede spændinger mellem USA og Iran kommer et år efter, at præsident Donald Trump trak USA ud af atomaftalen med Iran. For nylig meddelte Iran så, at landet delvist trækker sig fra aftalen.

Iran, der er hårdt ramt af økonomiske sanktioner, har desuden truet med at lukke Hormuz-strædet, der er af afgørende betydning for skibsfarten - herunder olietankskibe.

For nylig blev spændingerne i regionen forværret, da fire oliefartøjer angiveligt blev udsat for sabotage tæt på det omstridte stræde ud for havnebyen Fujairah i De Forenede Arabiske Emirater (UAE).

De fire skibe, hvoraf to er fra Saudi-Arabien, et er fra Norge og et fra UAE, fik alle hul i skroget af en ukendt genstand eller et våben. Det er ikke offentligt kendt, hvem der i givet fald står bag angrebet.