Spændingerne vokser: USA indfører nye sanktioner mod Iran

Sanktionerne kan ramme landets økonomi hårdt og sker efter, at Iran har valgt at trække sig fra dele af den internationale atomaftale.

USA's præsident Donald Trump vil straffe Iran med sanktioner for at trække sig fra dele af atomaftalen. (Foto: scott olson © Scanpix)

Der gik ikke engang et døgn fra, at Iran havde meldt ud, at landet vil trække sig fra dele af den internationale atomaftale fra 2015, til at USA var klar til at slå igen.

USA er nødt til det, lød det fra præsident Donald Trump i nat dansk tid på et vælgermøde i Florida.

- Jeg har desværre set mig nødsaget til at indføre yderligere sanktioner mod Irans stål-, aluminium- og kobberindustri.

Det er nogle af de allervigtigste områder for den iranske økonomi.

Og Trump fortalte ved samme lejlighed, at han håber, at sanktionerne vil resultere i forhandlinger "om en ny, retfærdig atomaftale med Iran":

- Vi er ikke ude på at skade nogen, men vi vil have en retfærdig aftale - og vi vil ikke have, at de har atomvåben. Det er det, vi ønsker, sagde præsidenten.

Irans beslutning om ikke længere at leve op til "flere forpligtelser" i atomaftalen kom præcis et år, efter USA trak sig fra aftalen som et modsvar på USA's beslutning.

For et år siden begrundede Trump beslutningen med, at"vi ikke kan forhindre en iransk atombombe under den rådnende struktur i den gældende aftale".

Med atomaftalen forpligtede Iran sig til kraftigt at begrænse udvinding og berigelse af uran. Til gengæld blev en lang række internationale sanktioner mod Iran ophævet.

Iran er klar til at forhandle

Irans beslutning blev i går overleveret i et brev fra præsident Hassan Rouhani til lederne af Storbritannien, Kina, EU, Frankrig, Rusland og Tyskland, der alle fortsat er med i aftalen.

Og præsidenten skriver ifølge Reuters i brevet, at de resterende underskrivere af aftalen har to måneder til at indfri de løfter, der er givet til Iran inden for olie- og banksektoren.

Hvis ikke det sker, vil Iran blandt andet igen øge berigelsen af uran og nedskalere andre forpligtigelser i atomaftalen.

Hassan Rouhani sagde i går i en tv-tale til nationen, at atomaftalens endeligt vil være farligt for både Iran og resten af verden.

Han oplyste også, at Iran er villig til at forhandle en ny atomaftale på plads.

Siden USA trak sig fra aftalen, har amerikanerne genindført en række sanktioner mod Iran.

Blandt andet har USA indført en omfattende embargo mod iransk olieeksport.

Amerikanerne har også sat den magtfulde iranske Revolutionsgarde på sin terrorliste.

EU er bekymret over Irans beslutning

EU og tre af de europæiske lande, der har indgået atomaftalen med Iran, opfordrer iranerne til fortsat at overholde aftalen.

Det fremgår af en fælles udtalelse fra Frankrig, Storbritannien og Tyskland, og EU's udenrigschef Federica Mogherini.

De giver samtidig udtryk for en dyb bekymring over Irans beslutning.

I udtalelsen skriver de også, at de "beklager genindførelsen af sanktioner" fra USA's side, og at de fortsat vil forsøge at "muliggøre fortsættelsen af lovlig handel med Iran" på trods af de amerikanske sanktioner.

FacebookTwitter