Spanien afsætter Cataloniens regering

Den spanske regering har inddraget det catalanske selvstyre og har overtaget kontrollen.

Spaniens premierminister Mariano Rajoy siger, at han opløser den catalanske regionalregering.

Samtidig udskriver han valg i Catalonien til afholdelse den 21. december i år.

Dermed har regeringen i Madrid taget kontrollen over Catalonien.

Historisk skridt uden fortilfælde

Der er tale om en historisk beslutning. Regeringen har gjort brug af paragraf 155 i den spanske forfatning, hvilket aldrig er sket før.

Det spanske senat stemte tidligere i dag ja til at aktivere paragraffen, der giver den spanske regering mulighed for at inddrage hele eller dele af et spansk selvstyreområde og sætte regionen under administration.

- Vi mener, at det meget vigtigt at lytte til de catalanske indbyggere - til dem alle sammen - så de kan afgøre deres fremtid, og så ingen overtræder loven på deres vegne, sagde premierminister Rajoy i en tv-transmitteret tale.

Den spanske regering har også afsat politichefen i Catalonien og lukker samtlige af den catalanske regerings repræsentationer i udlandet.

I strid med Spaniens lov

Beslutningen kommer efter Catalonien afholdt en forfatningsstridig folkeafstemning om løsrivelse den 1. oktober, samt den efterfølgende erklæring om forestående uafhængighed.

- Det, som sker i Catalonien, er åbenlyst i strid med loven, demokratiet og alles rettigheder. Og det har konsekvenser, lød det i en tale, som Rajoy holdt forud for afstemningen i senatet.

Catalansk parlament erklærede selvstændighed

Umiddelbart inden afstemningen i senatet erklærede Cataloniens parlament uafhængighed for regionen efter en afstemning i det catalanske parlament i Barcelona.

Titusinder er lige nu samlet i det centrale Barcelona, hvor de fester over budskabet om løsrivelse og kræver, at det spanske flag bliver taget ned.

Regionen ligger i det nordøstlige Spanien og har 7,5 millioner indbyggere.

Facebook
Twitter