Spanien afsætter Cataloniens regering

Den spanske regering har inddraget det catalanske selvstyre og har overtaget kontrollen.

Spaniens premierminister Mariano Rajoy har taget en beslutning uden fortilfælde i nyere spansk historie.

Spaniens premierminister Mariano Rajoy siger, at han opløser den catalanske regionalregering.

Samtidig udskriver han valg i Catalonien til afholdelse den 21. december i år.

Dermed har regeringen i Madrid taget kontrollen over Catalonien.

Historisk skridt uden fortilfælde

Der er tale om en historisk beslutning. Regeringen har gjort brug af paragraf 155 i den spanske forfatning, hvilket aldrig er sket før.

Det spanske senat stemte tidligere i dag ja til at aktivere paragraffen, der giver den spanske regering mulighed for at inddrage hele eller dele af et spansk selvstyreområde og sætte regionen under administration.

- Vi mener, at det meget vigtigt at lytte til de catalanske indbyggere - til dem alle sammen - så de kan afgøre deres fremtid, og så ingen overtræder loven på deres vegne, sagde premierminister Rajoy i en tv-transmitteret tale.

Den spanske regering har også afsat politichefen i Catalonien og lukker samtlige af den catalanske regerings repræsentationer i udlandet.

I strid med Spaniens lov

Beslutningen kommer efter Catalonien afholdt en forfatningsstridig folkeafstemning om løsrivelse den 1. oktober, samt den efterfølgende erklæring om forestående uafhængighed.

- Det, som sker i Catalonien, er åbenlyst i strid med loven, demokratiet og alles rettigheder. Og det har konsekvenser, lød det i en tale, som Rajoy holdt forud for afstemningen i senatet.

Catalansk parlament erklærede selvstændighed

Umiddelbart inden afstemningen i senatet erklærede Cataloniens parlament uafhængighed for regionen efter en afstemning i det catalanske parlament i Barcelona.

Titusinder er lige nu samlet i det centrale Barcelona, hvor de fester over budskabet om løsrivelse og kræver, at det spanske flag bliver taget ned.

Regionen ligger i det nordøstlige Spanien og har 7,5 millioner indbyggere.