Spanien: Cataloniens præsident kan ikke kræve forhandling

Selvstyret i Catalonien håber at forhandle sig til selvstændighed.

Ifølge Spaniens vicepremiester ved Cataloniens leder ikke "hvor han er, hvor han er på vej hen, og hvem han vil gå med". (Foto: JJGuillen © Scanpix)

Den catalanske leder, Carles Puigdemont, er ikke i en position, hvor han kan kræve forhandlinger.

Det siger Spaniens vicepremierminister, Soraya Sáenz de Santamaría, på et pressemøde.

- Carles Puigdemont ved ikke, hvor han er, hvor han er på vej hen, og hvem han vil gå med, siger hun med henvisning til, at alle skal overholde forfatningen i landet.

Meldingen fra den spanske centralregering i Madrid kommer, efter at den catalanske præsident, Carles Puigdemont, tidligere i dag erklærede, at han "vil følge folkets vilje, så Catalonien kan blive en uafhængig nation".

Selvstyrepræsidenten underskrev efterfølgende en erklæring om Cataloniens selvstændighed - den suspenderede han dog straks, da han vil forhandle med den spanske regering de kommende uger.

Ifølge BBC har premierminister Mariano Rajoy afsat resten af aftenen og hele onsdagen til møder i forbindelse med den catalonske konfliktsag. Den socialistiske oppositionsleder, Pedro Sanchez, ankom tidligere til Spaniens parlament i Madrid for at drøfte situationen med Rajoy.

Hastemøde i parlamentet

Den spanske regering vil beslutte sig for, hvad det næste skridt i striden med Catalonien bliver, når parlamentet har holdt hastemøde om situationen i morgen tidlig, siger Soraya Sáenz de Santamaría. Det ekstraordinære regeringsmøde er planlagt til at begynde klokken ni, skriver den spanske avis El Pais.

Sidste weekend stemte catalanerne om løsrivelse fra Spanien ved en uafhængighedsafstemning. Afstemningen var på forhånd blevet erklæret ulovlig og forfatningsstridig af den spanske forfatningsdomstol.

Blot 43 procent af de stemmeberettigede stemte ved afstemningen. Af dem stemte 90 procent for løsrivelse.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, har gjort det klart, at han vil gøre alt for at forhindre, at Catalonien løsriver sig fra Spanien.

I dagene efter folkeafstemningen har flere spanske virksomheder og banker meddelt, at de vil trække deres hovedsæde ud ad Catalonien, som er spaniens tredje rigeste region, på grund af den usikre fremtid for selvstyreregionen.

Facebook
Twitter