Spanien erklærer tre dages landesorg

Redningsarbejderne har nu gennemsøgt samtlige vogne efter den spanske togulykke, og identifikationen af de 78 døde er begyndt.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, erklærede torsdag tre dages officiel landesorg i hele Spanien efter den voldsomme togulykke onsdag aften. (Foto: Kote Rodrigo © Scanpix)

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, besøgte torsdag ulykkesstedet i udkanten af den spanske by Santiago de Compostela og mødte en række af de overlevende, som er indlagt på hospitaler i området.

- Jeg vil underskrive et dekret, som erklærer tre dages officiel landesorg i hele Spanien, sagde Mariano Rajoy, der talte til journalister efter et besøg på Santiago de Compostelas hospital, og fortsatte:

- Udfordringen er nu at identificere de personer, der er døde. Ofte er dette ikke nemt, men familier kan ikke leve under usikkerhed.

Identifikationen af de døde er begyndt

Redningsarbejderne har kontrolleret, at der ikke er flere ofre i togvognene efter den voldsomme togulykke i udkanten af den spanske by Santiago de Compostela, og obduktionerne og identifikationen af de 78 døde er begyndt.

Omkring 200 mennesker har arbejdet hele natten på at redde fangede mennesker ud af togvognene. Udover de 78 døde er der over 140 kvæstede, hvor 20 af dem er alvorligt sårede.

Der er fortsat ingen meldinger om danske ofre eller tilskadekomne i forbindelse med aftenens voldsomme togulykke fra Udenrigsministeriets borgerservice eller den danske ambassadør i Spanien.

(© DR)

Årsagen er ukendt

Det er stadig uvist, hvordan den alvorlige ulykke kunne ske. Lokomotivføreren indrømmede over radioen lige efter katastrofen, at han havde kørt over dobbelt så stærkt i et sving som det tilladte.

Det er dog stadig ikke til at sige, om ulykken skete på baggrund af en menneskelig eller en teknisk fejl. Togstrækningen benytter sig af et ældre alarmsystem til at fartregulere toge i modsætning til store dele af Europa og Danmark, hvor en nyere teknologi forhindrer for høje hastigheder.

Toget er udstyret med en såkaldt sort boks, der noterer alle vigtige oplysninger om kørslen. Den kan måske give svaret på, hvad der egentlig skete.

Pilgrimsfest aflyst

Mere end 100.000 pilgrimme besøger hvert år byen Santiago de Compo, der er et berømt pilgrimsmål i den kristne verden, og den 25. juli afholdes hvert år en enorm pilgrimsfest i byen. Den årlige pilgrimsfest er dog blevet aflyst på grund af den voldsomme togulykke.

Regionspræsidenten Alberto Núñez Feijóo har torsdag udover de 3 dages landesorg erklæret 7 dages officiel sørgeperiode i regionen og udtrykte samtidig sin taknemmelighed til befolkningen i Galicien for samarbejde og koordinering.

FacebookTwitter