Spanien har slået hårdt ned på jihadister i år

Spanien har i år allerede gennemført lige så mange anti-terroroperationer mod islamister som hele sidste år.

Spansk politi har anholdt 51 personer i anti-terror operationer i år. (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)

Terrorangrebene i Barcelona og nabobyen Cambrils i Spanien kommer på et tidspunkt, hvor landets anti-terrorindsats befinder sig på et meget højt niveau.

Tal fra det spanske indenrigsministerium viser ifølge avisen El País, at politiet i år har gennemført 36 operationer mod formodede jihadister på spansk jord - det samme antal som i hele 2016. 51 personer er blevet anholdt under operationerne i 2017 mod i alt 69 sidste år.

Barcelona i top

Den samme statistik viser, at netop Barcelona ligger på førstepladsen på landsplan, når man ser på, hvor operationerne mod jihadister finder sted.

Siden 2012 har der været 30 operationer i Barcelona mod for eksempel 19 i hovedstaden Madrid, som i marts 2004 oplevede det værste terrorangreb i Spaniens historie, da terrorister inspireret af terrornetværket al-Qaeda angreb flere pendlertog.

Også i år topper Barcelona foreløbig listen over operationer mod jihadister, oplyser El País.

Operationer mod jihadisme i 2017 - top 5

 1. 1

  Barcelona: 11

 2. 2

  Madrid: 10

 3. 3

  Balearerne: 4

 4. 4

  Ceuta, Segovia, Córdoba, Melilla: 3 hvert sted

 5. 5

  Alicante, Vizcaya, Girona, Las Palmas: 2 hvert sted

Øget overvågning

Spanien har siden sommeren 2015 befundet sig på det næsthøjeste anti-terror trusselsniveau - niveau 4 - og selvom man ikke er gået op på niveau 5, har myndighederne de seneste måneder øget overvågningen, skriver El País

For to måneder siden fortalte avisen på baggrund af fortrolige oplysninger, at spansk politi havde over 1.000 personer på radaren. Myndighedernes konklusion var dengang, at et nyt angreb mod Spanien var uundgåeligt.

Indtil i går havde landet ikke været udsat for et terrorangreb i 13 år. I den periode har landet ligget i spidsen på europæisk niveau, når det gælder antallet af anholdelser, domme og indsatte i terrorsager.