Spanien sætter ind mod 'fake news' inden tæt catalansk valg

Stemmerne ved dagens catalanske valg bliver optalt manuelt for at undgå cyberangreb.

Ifølge meningsmålinger bliver valget i Catalonien i dag meget tæt. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Der er lagt op til et helt tæt valg, når indbyggerne i den spanske region Catalonien i dag går i stemmeboksene for at udpege et nyt parlament.

For at undgå mistanke om snyd eller spredning af usandheder har den spanske regering rustet sig mod falske nyheder - såkaldte fake news, oplyser Spaniens premierminister Mariano Rajoys regering.

Det sker, blandt andet i kølvandet på at Spanien har gjort EU opmærksom på cyberkampagner med "fejlinformation og manipulation", der angiveligt styres fra Rusland og Venezuela.

Stemmerne bliver talt op manuelt for at undgå cyberangreb, og resultaterne vil blive ringet ind til at privat firma, der står for optællingen af valget. Omkring 80 procent af stemmerne ventes at være optalt klokken 22.00 i aften.

For at værne sig yderligere mod fake news har regeringen rustet sig med et "system, der kan spore potentielle fake news", oplyser regeringen.

Derudover vil spanske medier kunne holdes juridisk ansvarlige, hvis de offentliggør falske informationer.

Vælgerne skal sammensætte et nyt regionalt parlament, som regeringen håber bliver mere moderat end det gamle.

Meningsmålinger tyder på, at hverken uafhængighedsfløjen eller de pro-spanske politiske partier vil kunne få flertal, derfor er der lagt op til hårde forhandlinger efter valget.

Et rekordhøjt antal vælgere ventes at sætte deres kryds ved valget, hvor i alt 5,5 millioner cataloniere er kaldt til stemmeboksene.

/ritzau/